VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Knygos PAGRINDINIS VAIDMUO VYTAUTAS PAUKŠTĖ pristatymas

Susitikimai

Balandžio 18 d., ketvirtadienį, 17.30 val. kviečiame į pokalbį apie vieną garsiausių lietuvių teatro ir kino aktorių Vytautą Paukštę, kuris vyks Anykščių L. ir S. Didžiulių viešojoje bibliotekoje.

Renginyje turėsite galimybę susipažinti ir pabendrauti su aktoriaus dukra Ada Paukštyte, kuri pristatys kartu su teatrologe Daiva Šabasevičiene sudarytą knygą „Pagrindinis vaidmuo – Vytautas Paukštė“. Grupės „Arbata“ lyderis Andrius Zalieska nuspalvins susitikimą muzikiniasis akordais.

„Vytautas Paukštė – tai didžiulė teatrinė epocha, lietuviško profesionalaus teatro renesansas. Nedaug Lietuvoje artistų, su kurių vardais ištirpsta miestų ribos, kuriuos atpažįsta ne pavieniai gerbėjai, bet visi lietuviai. V. Paukštės stotas, skvarbus žvilgsnis, ilgi žili plaukai ir, aišku, pypkė, – jis lyg iš René Magritte’o paveikslo išlipęs personažas.

Jo galva – pilna debesų, vasariškai skaidrių ir pilnų tamsaus dramatizmo. Per visą savo gyvenimą jis žmonėms kėlė dvasią ir juokindamas juos, ir priversdamas mąstyti kartu su savo kuriamais personažais. Jo pypkė buvo prigrūsta teatrinio tabako, kurį rūkėme mes, žiūrovai. Vytautas ją tvirtai laikė savo rankose ir leido mums užuosti gero tabako dūmo skonį.

Vytautas buvo intelektualus ir modernus aktorius, nesistengdamas savo talento atskleisti iki galo. Svarbiausia jam buvo paveikti žmogų. R. Magritte’o paveiksle realios pypkės tiesiog nėra, mes regime tik jos atvaizdą, o V. Paukštės gyvenimiška išminties pypkė, scenoje jos išskleistas dūmas ir visi vienas už kitą brandesni vaidmenys – realybė, kuri, net atsitraukus jos kūrėjui, liko su mumis.

Visos šį unikalų aktorių charakterizuojančios detalės susijungia į visumą ir padeda suvokti ne tik Lietuvos teatro, bet ir kino istoriją. Šio aktoriaus kūryba įdomi kaip gražus architektūrinis statinys, viliojantis ne tik savo išore, bet ir vidumi“, - rašo teatrologė Daiva Šabasevičienė.

„Paukštė niekada nenusileisdavo, kad jam kas nors galėtų ką grubaus pasakyti, ar kankinti pusę dienos <…>. Vytautas Paukštė turbūt vienintelis iš lietuvių aktorių, kurio tokia savigarba. Jam svarbiausia buvo vaidmuo, jo sukūrimas, todėl vidinės įtampos neturėjo. Paukštė nieko nebijojo”, - knygoje “Pagrindinis vaidmuo Vytautas Paukštė“ sako kino režisierius Algimantas Puipa.

Iki pat paskutinių gyvenimo metų Vytautas Paukštė dirbo Klaipėdos dramos teatre, sukūrė apie 130 vaidmenų teatre ir apie 70 – kine, savo talentu formavo kelių kartų Lietuvos teatro žiūrovų skonį ir aktorinės meistrystės standartus. Monografijoje analizuojami sukurti vaidmenys, pateikiami jį pažinojusių kolegų prisiminimai, gastrolių dienoraščiai, laiškai, pokalbių su aktoriumi fragmentai, kuriuose išryškėja gilus, filosofinis jo žvilgsnis į teatrą ir gyvenimą. Knyga gausiai iliustruota retomis archyvinėmis nuotraukomis.

Renginys nemokamas. Jo metu bus galima įsigyti knygą „Pagrindinis vaidmuo Vytautas Paukštė“.

Renginio metu gali būti fotografuojama, filmuojama, o medžiaga – viešinama.