VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Spektaklis „PIRMEIVIAI“. Nacionalinis Kauno Dramos Teatras

Spektakliai

Profesionalių teatrų nacionalinės dramaturgijos festivalis PAKELEIVINGI.

Soalio 20 d., antradienį, 18 val.

Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklis „PIRMEIVIAI“

 

Režisierius ir pjesės autorius Gytis Padegimas

Scenografijos ir kostiumų dailininkė Birutė Ukrinaitė

Kompozitorius Raimundas Martinkėnas

Vaizdo projekcijų autorius Linartas Urniežis

 

Vaidina: Deividas Breivė, Greta Šepliakovaitė, Povilas Jatkevičius, Jurgita Maskoliūnaitė, Saulė Sakalauskaitė, Roberta Sirgedaitė, Aistė Zabotkaitė, Kamilė Lebedytė, Marius Karolis Gotbergas, Edgaras Žemaitis, Mantas Bendžius, Pijus Narijauskas, Motiejus Ivanauskas, Andrius Alešiūnas, Dovydas Pabarčius.

Ar kada bandėte įsivaizduoti, kaip atrodė teatro kūrėjų gyvenimas prieš 100 metų ir kaip buvo įsteigtas profesionalus dramos teatras? Į šį svarbų mūsų kultūrai įvykį nukelia pjesė „Pirmeiviai“, kurios autorius režisierius, pedagogas Gytis Padegimas, pasitelkęs sukauptas žinias ir faktus, užfiksavo tuometinį laikmetį, jo atmosferą bei profesionalaus Lietuvos teatro pirmeivių portretus ir mintis.

Pjesėje veikia pirmojo spektaklio „Joninės“ (1920 12 19) pagal H. Sudermanno pjesę kūrėjai: režisierius Juozas Vaičkus, aktorė Morta Grikšaitė-Vaičkienė, poetas bei dramaturgas Petras Vaičiūnas, aktorė Teofilija Dragūnaitė (Vaičiūno sužadėtinė), aktorė Polė Tendžulytė, aktorė Ona Kurmytė ir kiti kultūros ir visuomenės veikėjai. Scenos veiksmas nukelia į 1920 m. rudenį Kaune ir režisieriaus Jono Vaičkaus butą Kęstučio gatvėje, kuriame apsistoja ir kiti iš Sankt Peterburgo sugrįžę pirmojo spektaklio kūrėjai. Kūrinyje daug autentikos, detalių ir intrigų, kurios yra būdingos kūrybiniams procesui ir bohemiškam veikėjų būdui. Įdomu, kad kūrinys gimė režisieriaus G. Padegimo bute karantino metu kovą. Kaip jis pats sako, tuo metu „kalbėjosi“ su savo personažais ir dėliojo jų dialogus, derindamas tikslius biografinius faktus ir fantaziją.

Pjesė „Pirmeiviai“ užbaigia 10 metų kurtą Gyčio Padegimo pjesių trilogiją, kurią sudaro „J.A.H“ (pjesė skirta rašytojui, visuomenės ir literatūros veikėjui J. A. Herbačiauskui atminti), „Alksniškės“ (pasakojimai apie prezidentą Kazį Grinių) bei „Pirmeiviai“.

Premjera ir pjesė yra dovana Lietuvos profesionalaus teatro jubiliejui – 2020 m. gruodžio 19 dieną jam sukanka šimtas metų.

Dviejų dalių komiška drama

Trukmė – 3 val. ( plius pertrauka).

Premjera – 2020 m. rugpjūčio 21, rugsėjo 24 ir spalio 30 d.

Bilietų kaina – 12, 15 Eur.

Bilietus paltina Tiketa.lt ir Kultūros centro kasa

 

DĖMESIO! Spektaklio metu žiūrovams privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.