VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Vyšyvankos diena

Šventės

Šiais metais vėl kviečiame apsilankyti Tarptautinės vyšyvankos dienos renginyje Arklio muziejuje Niūronyse.

Gegužės 18-ąją, šeštadienį, nuo 14 iki 17 val. Arklio muziejus kviečia susipažinti su vyšyvanka ne tik kaip su ukrainiečių tautiniu drabužiu, bet ir kaip su šios tautos dvasios šarvu.

Popietė prasidės vizualiu vyšyvankos istorijos pristatymu. Vėliau kartu su edukatotore Katerina Serdiuk, analizuosime, ką reiškia raštai, svarstysime, kuo ypatingas šis drabužis, ar atpažįstame jį, ar žinome, kaip jis siuvinėjamas, kokiomis progomis nešiojamas. Kalbėsimės ir apie skirtingus Ukrainoje paplitusius vyšyvankos variantus, prisimindami šio drabužio istoriją. Renginyje veiks įvairių Ukrainos regionų Vyšyvankos variantų stendas.
Arklio muziejaus lankytojams skirtą popietę papildys atskiri užsiėmimai Kupiškio, Rokiškio ir Vilniaus mokyklų moksleiviams, vyksiantys savaitgalį. Kartu su viso Pasaulio ukrainiečiais minėkime Tarptautinę vyšyvankos dieną.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Organizatoriai ir rėmėjai: Anykščių rajono savivaldybė, Anykšta, Tarptautinė Ukrainos mokykla, Kupiškio Prano Matulionio progimnazija, Rokiškio Juozo Tūbelio progimnazija, Visivanka Vilnius, A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus, Arklio muzejus.