VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Vyšyvanka

Šventės

Gegužės 16-ąją, minint ukrainiečių tautinio rūbo – Vyšyvankos – dieną, kviečiame visus į Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos filiale Istorijų dvarelis organizuojamą Ukrainietiškos kultūros šventę.

Renginio metu bus pristatoma Lietuvos Respublikos kultūros atašė Ukrainoje ir Sakartvele anykštėno Tomo Ivanausko fotografijų paroda „Šiek tiek Ukrainos“, kurioje per meną atskleidžiama šios šalies kultūra bei gyvenimas. „Stengiuosiu rodyti ne kariaujančią šalį, karo pasekmes, bet daugiau gražiąją jos pusę, kasdienį gyvenimą, kuris vyksta nepaisant karo. Iš tiesų, tai karas tapo žmonių kasdienybe ir jie turėjo prie to prisitaikyti. Per aštuonis mėnesius pamačiau dalelę šalies, kuri yra labai įvairi. Mane patį daugiau traukia jos paveldas – pvz. senosios medinės bažnyčios, pilys ir kaip jos atlaikė šimtmečius įvairiausios kaitos“, – sako parodos autorius Tomas Ivanauskas.

Renginį eilių skaitymais praturtins poetai ir vertėjai Marius Burokas ir Jurgita Jasponytė, kurie skaitys į lietuvių kalbą išverstas ukrainiečių eiles – galingą ir jaudinantį žodžio meną.

Anykščių meno mokyklos mokinių atliekami muzikiniai kūriniai apjungs širdis ir kultūras.

19 val. persikelsime į Anykščių kultūros centro kino salę, kur vyks filmo „Dovbušas“ (2023) peržiūra. „Dovbušas“ – tai Ukrainos režisieriaus Olesio Sanino istorinė nuotykių drama, pasakojanti apie 18-ojo amžiaus legendinį sukilimo vadą Oleksą Dovbušą. „Pagrindinis filmo veikėjas norėjo gyventi paprastą gyvenimą, bet buvo priverstas ginti savo šalį. Netroško tapti didvyriu, bet neturėjo kito pasirinkimo ir paėmė į rankas ginklą. Šiandien Ukrainoje tą patį daro menininkai, mokytojai, gydytojai, žurnalistai“, – sako filmo kūrėjai.

2024 m. gegužės 16 d. 17.15 val.

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos filiale Istorijų dvarelis (Paupio g. 10, Anykščiai);

 

Organizatorius Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka

Informacinis rėmėjas - laikraštis Anykšta ir regiono naujienų portalas anyksta.lt