Kavinė ,,Pasagėlė

Kavinė ,,Pasagėlė

Kulinarinis paveldas

Prie pat Anykščių, Niuronyse, greta „Arklio muziejaus“, esanti „Pasagėlė“ keitėsi kasmet. Mes čia ne apie mūsų sodybos akmenis, apaugančius samanomis ir atrodančius tarsi buvusius čia šimtus metų…

Per laiką, trumpesnį nei būtiną, kad pirmokėlis taptų abiturientu, nustojome būti tiesiog dar viena užmiesčio užeiga. Jau porą metų veikia „Pasagėlės“ amatų klėtis, birželį atidarysime autentišką vyno rūsį, bet svarbiausi „Pasagėlės“ pokyčiai pradėti tyliai…

Žiemos viduryje pradėję naujus metus jums ir sau juos paskelbėme naujaisiais „Pasagėlės“ skonio metais! Išleisdami naują meniu pažadame, kad nuo šiol „Pasagėlės“ svečius vaišinsime laikydamiesi šių principų:

Atsisakome beveik visų tradicinei ar moderniai lietuviškai virtuvei svetimų produktų,
Vengiame „fabrikinių“ pagardų naudojimo, juos kuo dažniau pakeičiam savo augintais prieskoniais ir daržo gėrybėmis. Netikite? Savo daržą parodysime ir pas ūkininką nuvešime,
Pažadame, kad lėčiau, bet sąžiningai tik po užsakymo paruošim pagrindinius patiekalus,
Sezoninius patiekalus gaminam tik iš šviežių produktų, laukdami geriausio meto,
Žadame į meniu įrašyti specialius pasninko valgius, autentiškus senuosius valgius ir įvairius tikrai lietuviškus gardėsius.
Visą svečių aptarnavimą bei maisto ruošimą stengiamės prižiūrėti tarsi darytumėme sau. Kitaip ir negali būti, nes „Pasagėlėje“ dirba daug vienos šeimos narių!

Pavasario sezono metu siūlome ragauti skerstuvių šaltieną, kraujinius vėdarus, marinuotus kelmučius su karštomis bulvėmis. Nustebsite paragavę sočios „dvigubo stiprumo“ ežero žuvies žuvienės! Ežero žuviai atiduosime pagarbą iš jos gamindami kukulius, kotletus ir kepsnius. Desertui pasiūlysime dažniausiai tik namų virtuvėje siūlomą obuolių sūrį ar saldžiuosius morkų traškučius.

Nuo šiol pas mus neberasite „fabrikinių“ arbatų, o siūlysime ką mums duoda „Pasagėlę“ supanti švari gamta.Mūsų daržuose augintų ar pačių rankomis pievose bei miškuose nuskintų kmynų, čiobrelių, mėtų, liepžiedžių, džiovintų vaisių ir uogų arbatos – sveikas ir išmintingas pasirinkimas.

„Pasagėlėje“ galite paragauti reto tradicinio gėrimo – gilių kavos. Mes patys surinktas giles sumalame ir duonkepėje krosnyje skrudiname visą dieną.

„Pasagėlė“ visada stengėsi daryti tai kas geriausiai mums pavyksta – maitinti svečius! Tačiau mes siūlome daugiau paslaugų! „Pasagėlės“ krautuvėlėje gausite įvairiausių namų gamybos delikatesų ir žolelių arbatų!

Aptarnaujame pobūvius Jūsų pasirinktoje vietoje, galime apgyvendinti apylinkes apžiūrėti panorusius svečius bei grupei pasiūlyti dviračių nuomos paslaugas.

Susisiekite su mumis, mes džiaugsimės galėdami Jums padėti.

Paslaugos

Amatų klėtis

Lietuvių virtuvę bei nuo jos neatsiejamus papročius su artimųjų ar draugų kompanija siūlome smagiai pažinti „Pasagėlės“ klėtyje! Pasiūlysime tik Jums skirtą vakaronę apie didžiųjų metų švenčių ar krikštynų ir vestuvių tradicijas. Smagiai su bičiuliais išmokite gaminti bulvių bei mėsos patiekalus.

Kiekvieną tokį renginį veda savo amato meistrai. Tik dvejus metus veikiančioje klėtyje traukos centru yra liaudies meistrų pastatyta duonkepė krosnis. Jai sunaudota net trys tonos akmenų ir plytų, tad įkaitintoje duonkepėje karščio pakanka daugiau nei parą! Spėjame ir duoną iškepti, ir giles paskrudinti….

Lietuvos gastronominio paveldo pažinimas

Mėsos ruošimas – tikro vyro pareiga!
Bulvių valgių ruošimas
Sūris senovėje ir dabar

Vyno rūsys

Degustacijos „Pasagėlės“ vyno rūsyje

Lietuva nebėra vyno kultūros provincija. Vis daugiau žmonių išmano kaip tinkamai rinktis ir mėgautis vynu bei šias žinias tobulina kasmet. Džiaugiamės, kad Anykščius Lietuvos vyno žemėlapyje galima žymėti ne vien kaip lietuviško vyno gamybos širdį. Norėdami neįpareigojančiai ar rimtai degustuoti, suprasti viso pasaulio šalių vyną nebeturite keliauti į Vilnių ar Kauną. Vyno pasaulio spalvas, kvapus, skonį ir istorijas atrasite apsilankę „Pasagėlės“ vyno rūsyje, greta Anykščių esančiuose Niūronyse.

„Pasagėlės“ vyno rūsys: senoviškas, modernus, vienintelis
Nors buvęs prienamas ne visiems, vynas jau senai gertas Lietuvos dvaruose ir salonuose. Jam skirtų rūsių iki šiol yra visuose Lietuvos kampeliuose. Tiesa, senovėje Lietuvoje statyti vyno rūsiai dabar retai gali būti atverti visuomenei, nes net neturėjo būti pritaikyti svečių lankymuisi. Šių laikų statybos rūsiai kitokie, juose ne tik sukuriama tinkama aplinka vynui, bet ir smagu būti… jei esate pakviestas, nes tokius sau privačiose rezidencijose statosi galintys tą leisti vyno žinovai.

„Pasagėlės“ vyno rūsyje verta apsilankyti, nes jame suderinti regis nesuderinami dalykai. Keletą metų kalvos šlaite triūsė meistrai, išsaugoję dabar retas žinias kaip dedant plytą prie plytos sukurti arkas, galinčias atlaikyti virš jų esantį storiausią grunto sluoksnį! Laiko patikrintos amžiaus senumo plytos bei lauko granitas darniai sugulė šalia ir mes tikime, kad tvirtai laikys ateinančių amžių išbandymus.
Skirtingai nuo senųjų dvarų, „Pasagėlės“ rūsys parengtas surengti nemažas šventiškas užstales, o jam jaukumo suteikia net senojoje Europoje retai matomi aukšti skliautai. Kalvio darbo kaltiniai šviestuvai atrodo tarsi įskiepyti į plytas ir granitą.

Tai ypač patogi vieta pobūviams, nes vasaros karščių metu nesijausite blogai su šventiniais rūbais, nes būsite vėsinami sienų vėsos. Gilumoje esantis milžiniškas atviros liepsnos ugniakuras tiks ne vien rudens ar žiemos vakarams, bet ir patiekalams ruošti. Damoms nereikės ilgai ieškoti vietos, kur diskretiškai galima pasidažyti lūpas, o patiekalai bematant pasieks Jūsų stalą iš čia pat paslėptos virtuvės!
Mes pasistengėme sujungti viską kas geriausio senuose ir moderniuose vynuo rūsiuose. Savo darbo neslepiame, o Jus kviečiame ateiti. Mūsų kamščiatraukiai jau paruošti, o taurės išblizgintos…

Vynas, vynas, vynas
Pobūvio metu ar kitu tinkamu laiku galite užsisakyti vyno degustaciją. Galima Anykščių krašte gaminto „Voruta“ vyno degustacija arba Pasaulio šalių vyno degustacija.

„Pasagėlės“ vyno rūsio šeimininkė Laima Vasiliauskienė papasakos apie Anykščių krašte gaminamą vaisių vyną. Kitų kraštų vyno pramoginės degustacijos vedėjas – Gintautas Jašinskas, turintis 20 metų patirtį.
Degustacijos gali būti rengiamos grupėms nuo 10 lankytojų, optimaliausias sąlygas galime pasiūlyti 20 – 30 svečių grupėms. Pageidaujantiems vyno degustaciją galime derinti su tradicijų ar lietuviškų patiekalų, kulinarinio paveldo programomis,ar sudaryti jūsų pageidaujamą valgiaraštį.

 

Atsiliepimai

Komentuoti