VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Vytauto Šerio paroda „Nėra nieko didingesnio už šviesą“

Parodos

Vytauto Šerio (1931–2006) retrospektyvinė skulptūros ir tapybos paroda „Nėra nieko didingesnio už šviesą“

 

Kviečiame aplankyti iš Anykščių krašto kilusio vieno iškiliausių XX a. Lietuvos menininkų: skulptoriaus, tapytojo, piešėjo, poeto, Nacionalinės premijos laureato, – Vytauto Šerio (1931–2006) parodą „Nėra nieko didingesnio už šviesą“. Nors V. Šerys visų pirma išgarsėjo savo medinėmis skulptūromis, tačiau tapybos linija driekiasi per visą jo kūrybinę karjerą, todėl parodoje jungiasi skulptūros ir tapybos kolekcija. V. Šerio retrospektyvinė paroda sutampa su 90-osiomis dailininko gimimo ir penkioliktosiomis mirties metinėmis.

V. Šerio kūryba užima išskirtinę vietą XX—XXI a. sandūros Lietuvos dailėje. Dailininkas buvo apdovanotas įvairialypiu talentu – kūrė ne tik skulptūrą, bet ir tapybą, monotipijas, piešinius, rašė eilėraščius ir esė. 1995 m. jam buvo pakirta Nacionalinė kultūros ir meno premija.

Dailininko kūrybai būdinga laisva kompozicinė sandara, raiški tūrio ir erdvės sąveika, dažniausiai grubi faktūra. Joje nebuvo realios tikrovės formų. Dailininko piešiniuose vyravo tradicinė lietuvių ekspresionistinės tapybos spalvų gama: nuo prislopintos rudos bei mėlynos iki švelniai žalios ir pilkos. Ypatingu turtingumu jose išsiskirdavo toniniai deriniai, pasižymintys subtiliausių atspalvių gausybe, netikėtomis variacijomis.