VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Tradicinių kinkinių žygis „Į „Bėk bėk, žirgeli!“ – su žemaitukais!” Luokė - Niūronys

Tradiciniai renginiai

Gegužės mėn. 25 d. - birželio mėn. 1 d.

 

Luokė – Šatrijos kalnas – Varniai – Skruzdėlynė – Kražiai – Kelmė – Tytuvėnai – Baisogala – Upytė – Raguvėlė – Niūronys

 

Žemaitijos vardo paminėjimo 800-ųjų metinių proga Anykščių rajono savivaldybė, Žemaitukų arklių augintojų asociacija, A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus ir Arklio muziejus vėl organizuoja Tradicinių kinkinių žygį „Į „Bėk bėk, žirgeli!“ – su žemaitukais!”.

Penktasis žygis su žemaitukais šiemet vyks nuo gegužės 25 iki birželio 1 d. Jo maršrutas iš Luokės į Niūronis drieksis pro Biržuvėnus, Šatrijos kalną, Varnius, Kražius, Kelmę, Tytuvėnus, Baisogalą, Upytę ir Raguvėlę. Tradicinių kinkinių žygio dalyviai, autentiškais pakinktais pasikinkę žemaitukų veislės žirgelius, susėdę į vežimus mediniais ratais, pasipuošę raštuotomis gūniomis, apsirėdę senoviškais drabužiais, visą savaitę keliaus iš Luokės į Arklio muziejų.

Žygio tikslas – puoselėti ir skleisti senąsias važiavimo žemaitukais į muges tradicijas, atgaivinti senovinių pakinktų ir medinių vežimų ar jų priklausinių gamybos amatus, tobulinti vadeliotojų įgūdžius bei formuoti Lietuvos kaip senas žirgininkystės tradicijas puoselėjančios šalies įvaizdį.

 

Kelionės maršrutas

Žygio startas – gegužės 25 d. Luokėje. Aplankę Biržuvėnų dvarą (10.30 val.) ir Šatrijos piliakalnį (12 val.), keliautojai tą dieną apsistos Varniuose (Telšių r.)

Gegužės 26 d. Varniuose, Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčioje, 10 val. prasidės Šv. Mišios, o po jų iš pagrindinės aikštės tradiciniai kinkiniai bus išlydėti į tolesnį kelią. Kinkiniai pajudės senuoju keliu Kražių (Kelmės r.) link. Antroji nakvynė numatoma Skruzdėlynės sodyboje netoli Kražių.

Gegužės 27 d. žygio dalyviai pravažiuos Kražius, Kelmę ir sustos nakvynei Tytuvėnų apylinkėse (Kelmės r.).

Gegužės 28 d. žirgeliai bus paleisti ganytis Baisogalos dvaro (Radviliškio r.) pievose, gegužės 29 d. – Upytės tradicinių amatų centre (Panevėžio r.). Paskutinieji gegužės 30 d. kinkinius sutiks ir nakvynę pasiūlys Raguvėlės dvaro (Anykščių r.) šeimininkai.

Gegužės 31 d. rytą žygio dalyviai, pasikinkę žemaitukus, patrauks Niūronių link, ir, nukeliavę apie 300 km, pagaliau sustos Arklio muziejuje. Baigę kelionę, Tradicinių kinkinių žygio dalyviai atvažiuos į šventės „Bėk bėk, žirgeli!“ paradą (11 val.) ir paskui įsikurs šventės kermošiuje, kur ne tik dalinsis kelionės įspūdžiais, bet ir prekiaus pačių atvežtais tradiciniais dirbiniais.

A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus informacija

 

Plačiau: Mindaugas Karčemarskas, tel. 8 687 12058

Plačiau: https://www.facebook.com/events/556387368218645/

--

www.arkliomuziejus.lt

https://lt-lt.facebook.com/pages/Arklio-muziejus/114510818581990