VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Spektaklis „Saša, išnešk šiukšles“

Spektakliai

Profesionalių teatrų nacionalinės dramaturgijos festivalyje „Pakeleivingi“, vyksiančiame Anykščių kultūros centre spalio 19 d. 18 val. žiūrovai turės galimybę išvysti         Valstybinio Vilniaus mažajo teatro ukrainiečių režisieriaus Staso Žyrkovo spektaklį „Saša, išnešk šiukšles“ pagal ukrainiečių dramaturgės Natalijos Vorožbit pjesę.

   Pirmą kartą teatro istorijoje šio spektaklio repeticijos vyko ir nuotoliu – režisierius, būdamas karo niokojamoje Ukrainoje, aktorius repeticijų salėje stebėjo kompiuterio ekrane. Kūrybos tokios neeilinės aplinkybės nesustabdė, Stasui Žyrkovui pavyko atvažiuoti į Lietuvą ir likusias aštuonias dienas iki premjeros ruoštis gyvai. Spektaklis buvo jautriai pasitiktas žiūrovų sausakimšoje Vilniaus mažojo teatro salėje, o eskizas „Saša, išnešk šiukšles“ pernai tapo vienu iš festivalio „DramaFest“ nugalėtojų.

   Vieno iš naujosios Ukrainos režisierių bangos lyderių Staso Žyrkovo spektaklyje „Saša, išnešk šiukšles“ pagal to paties pavadinimo ukrainiečių dramaturgės Natalijos Vorožbit pjesę kalbama apie šiuolaikinę Ukrainą, Maidano atgarsius, nelengvą ukrainiečių moterų dalią. Pavadinime minimas Saša (akt. Tomas Strina) – neseniai miręs karininkas, manantis, kad mirtis – visiškai nederamas pasiteisinimas prisiekusiam ginti tėvynę. Dėl to jis yra pasiryžęs grįžti į šį pasaulį, į politinių neramumų kamuojamą Ukrainą, ir eiti į mūšio lauką. Jo našlė (akt. Neringa Būtytė) bei nėščia podukra (akt. Miglė Polikevičiūtė) su tuo nesutinka, jos nenori dar kartą patirti netekties skausmo. Kūrinys, kuriame galima atpažinti ukrainiečių literatūros misticizmo tradiciją, klausia, kaip gyventi, praradus artimą žmogų, kaip susitaikyti su mirtimi.

   Nors pjesėje yra aiškių užuominų į neseną Ukrainos istoriją, skirtingus žanrus supinantis kūrinys kartu atskleidžia archetipines santykių temas ir istorijos kataklizmų poveikį paprastų žmonių gyvenimui. „Pjesė „Saša, išnešk šiukšles“ buvo parašyta 2014 m. Kiek anksčiau mirė mano patėvis, jis buvo pulkininkas. Man tai buvo skaudi netektis. Karui prasidėjus, galvojau, ką jis darytų dabar, jei būtų gyvas. Tai tapo šio kūrinio įkvėpimu“, – sako pjesės autorė Natalija Vorožbit.Per jaudinančią ir siurrealistišką vienos šeimos istoriją N. Vorožbit nesentimentaliai apmąsto karo įtaką žmonių likimams. Taip pat pjesėje įtaigiai parodyta, kaip skirtingai į karą žiūri vyrai ir moterys.

   „Vykstant karui vaidinti ukrainiečių spektaklyje apie skaudulius yra didelė atsakomybė. Spektaklis įvyko, mes jį vaidiname teatre ir ateina žiūrovai, mes nesame uždaryti, esame tarsi saugūs, neišplėšti, neišdraskyti. Tai – dovana“, – apie spektaklio reikšmę kalba aktorė Neringa Būtytė.

   „Man atrodo, kad su artimų žmonių netektimi iki galo susitaikyti visgi neįmanoma. Manau, kad žmogus visą gyvenimą gyvena bandydamas suprasti mirtį, pabėgti nuo jos, susitarti su ja… Pjesėje paliečiama mirties tema šiomis dienomis yra itin aktuali, mat dabar mirtis labai priartėjo, jos baimę, alsavimą mes jaučiame kasdien. Ši tema labai aktuali šiuo metu, mat milijonai žmonių dabar patiria tą patį košmarą, kuris daugelį palietė jau anuomet, 2014-aisiais, – praranda artimuosius, namus, savo žemę. Jie nežino, ar galės ir turės kur grįžti. Kita vertus, spektaklis turi ir neabejotiną istorinę misiją, perspektyvą – čia parodoma, nuo ko viskas prasidėjo – paliečiamas pradinis šių dienų karo taškas, kurį mes visi tąkart pražiūrėjome…“, – sako režisierius S. Žyrkovas.

   Spektaklio kūrybinė grupė: režisierius – Stasas Žyrkovas (Ukraina), kompozitorius – Bohdanas Lysenko (Ukraina), scenografas, kostiumų dailininkas – Artūras Šimonis, režisieriaus padėjėja – Jūratė Mikaliūnienė. Vaidina: Neringa Būtytė, Miglė Polikevičiūtė, Tomas Stirna.

   Atsiliepimai žiniasklaidoje apie spektaklį „Saša, išnešk šiukšles”: Seniai šitaip sveikai intonuoto, atviro teatro nebuvo mūsų niūriuose teatruose. Juoko ir ašarų atseikėta skoningai (Jūratė Visockaitė „S. Becketto ir N. Vorožbit dialogas“, Literatūra ir menas). Laiko vientisumą lemia aktorių vaidyba – groteskiška, sąmoningai perspausta, perdėm išraiškinga ir rėksminga. Būdinga ir tinkanti absurdo teatrui (Aušra Kaminskaitė „Žaisti karo dokumentiką pavojinga ir teatre“, Menų faktūra). Spektaklis „Saša, išnešk šiukšles“ skirtas kiekvienam, laidojusiam savo artimuosius, pačius mylimiausius ir svarbiausius žmones, be kurių tolesnis gyvenimas gali atrodyti nebeįmanomas (Ingrida Ragelskienė „Dievas motina, duktė ir Saša – šventoji dvasia“, 7 meno dienos).

   Spektaklį „Saša, išnešk šiukšles“ kviečiame išvysti spalio 19 d. 18 val. Anykščių kultūros centre. Spektaklio trukmė 1.40 val. Bilietus platina Anykščių kultūros centro kasa ir bilietai.lt.