VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Šeštadienis Niūronyse

Susitikimai

12-17 val. Edukacinis užsiėmimas „Žirgo batai“ prie Arklio muziejaus kalvės

Edukacinio užsiėmimo „Žirgo batai" metu, muziejaus lankytojai pamatys ir sužinos kodėl vienaip ar kitaip kaustomi žirgai, kaip keičiantis žirgo vietai žmonių pasaulyje kito ir žirgų „apavo" technologijos. Žirgų kaustymas ir pasagų įvairovė nuo seniausių laikų atspindėjo žirgo atliekamus darbus, palengvino prisitaikyti prie aplinkos ir veiklos iššūkių. Mažieji žirgų mylėtojai pasakojimo metu galės nupiešti kas pamatyta, suprasta, nuspalvinti kanopos dalis ar net sukurti naujos knygelės iliustracijas, o žirgų augintojai sužinoti ir pasikonsultuoti apie kanopų ligų priežastis, gydymą ir prevenciją. Užsiėmimas vyks prie Arklio muziejaus kalvės. Edukacinę programą ves žirgininkė Vita Jašinauskaitė.

 

14 val. Spektaklis „Bona Sforca“ Arklio muziejaus Striukų sodybos klojime

Anykščių kultūros centro teatro spektaklio „Bona Sforca. Atsisveikinimas“ (pagal Liucijos Armonaitės pjesę) premjera įvyko 2021 m. gegužės mėn. Spektaklis buvo vaidinamas netradicinėje erdvėje-kultūros centro rūsyje. Tai pasakojimas apie Žygimanto Augusto motiną italę Bona Sforca, kuri visą savo gyvenimą paaukojusi vyrui, sūnui, valstybei tapo visų užmiršta, išduota ir niekam nebereikalinga. Tai moters, valdovės , motinos tragedija. Spektaklis pastatytas remiantis Bonos ir amžininkų laiškais, bei metraščiais.

Spektaklio režisierius Jonas Buziliauskas, dailininkas Valentinas Žalkauskas, šviesos inžinierius Andrius Falkauskas. Vaidina Evgenija Gnedova, Ieva Gražytė, Agnė Radzvilavičiūtė, Robertas Raišelis. Spektaklis rodytas festivaliuose: „Šiaudinė skrybėlė“ Panevėžyje, „Vaidiname tėvų kalba“ Skuode, „Interrampa“ Rokiškyje, „Tiltai“ Paįstryje.

 

15-18 val. Mokymai „Bubinėlio mušimas su kūlele“ Arklio muziejaus Legų sodybos kieme

Tradicinės muzikos popietėje būgnijimo paslaptimis ir vingrybėmis dalinsis muzikavimo bubinėliu mokytoja Rima Garsonienė. Jai talkins armonikierius Raimondas Garsonas. Būgneliai Rytų Aukštaitijoje iki šiol yra neatsiejama instrumentinių ansamblių ir kapelų dalis – jie mušami greta smuiko, cimbolų ar armonikos, ypač Peterburgo. Būgnelis susideda iš medinio oda aptraukto rėmo, prie kurio dažnai pritaisomi žvangučiai. Regionui būdingas grojimas skiriasi nuo kitų sudėtingesne technika: mušama plaštakos dydžio medine kūlele (lazdele, kurios abiejuose galuose ištekinti bumbuliukai), delnu judinant būgnelį, kad skambėtų žvangučiai. Muzikuota ir tebemuzikuojama Utenos, Zarasų, Molėtų, Rokiškio, Ukmergės, Anykščių, Švenčionių, Ignalinos rajonuose. Senoji aukštaitiška grojimo būgneliu tradicija pasižymi meistrišku kūlelės valdymu. Būgnelis nėra solinis instrumentas, jo ir kitų muzikos instrumentų repertuaras yra bendras: polkos, valsai, maršai, fokstrotai ir kiti liaudies šokiai.

 

Organizatoriai ir rėmėjai: A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus, Anykščių rajono savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba, Anykščių kultūros centras, Arklio muziejus.