VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

„Nupyniau pynimą“

Susitikimai

Liepos mėn. 23 d. šeštadienio programa Arklio muziejuje

12-17 val. Edukacinis užsiėmimas „Nupyniau pynimą“ Arklio muziejaus Striukų sodyboje

Edukacinio užsiėmimo „Nupyniau pynimą" metu, muziejaus lankytojai susipažins su senąja pynimo iš vytelių technika, reikalinga žaliava, bus pasakojama apie pynimo iš vytelių tradicijas, pintų dirbinių naudojimą buityje. Lankytojai galės patys tradiciniu būdu nusipinti nesudėtingos konstrukcijos gaminį. Edukaciją vykdys tradicinių amatų meistrai Kazimieras ir Ligita Morkūnai. Užsiėmimas vyks Arklio muziejaus Striukų sodyboje.

15-18 val. Mokymai „Skambinimas cimbolais“ Arklio muziejaus Legų sodyboje

Tradicinės muzikos popietėje skambinimo cimbolais paslaptimis ir vingrybėmis dalinsis muzikavimo cimbolais mokytoja Aušrinė Garsonaitė. Jai talkins aukštaitiškos muzikos atlikėjai etnomuzikologai Raimondas ir Rima Garsonai.

Iš šaltinių žinoma, kad Lietuvoje cimbolus išplatino po Europą XIV a. klajoję muzikantai. Savitus instrumentus meistrai ir muzikantai gaminosi patys. Pirmoji jais grota muzika įrašyta tarpukariu.

Cimbolai itin prigijo Ignalinos bei Švenčionių kraštuose – jais muzikuota susibūrimuose ir šventėse. Garsas išgaunamas dviem mediniais, kartais minkšta oda arba veltiniu apsuktais muštukėliais užgaunant stygas. Tradiciškai skambinamos polkų, valsų, suktinio, kitų mėgstamų liaudies šokių melodijos, pritariama dainoms, ypač Velykų lalavimams. Cimbolais grojama ir solo, ir ansamblyje.

Tradicinės muzikos popietėje vyksiančiuose mokymuose bus sudaryta galimybė susipažinti ir pačiam pabandyti pagroti su instrumentu.

 

Organizatoriai ir rėmėjai: A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus, Anykščių rajono savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba, Arklio muziejus.