VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Nijolės Šaltenytės parodos atidarymas

Parodos

Lapkričio 8 d. (trečiadienį) 17:15 val. Angelų muziejuje – Sakralinio meno centre (Vilniaus g. 11) atidaroma grafikės Nijolės Šaltenytės paroda „BŪTI ARTI“. Parodą pristatys menotyrininkė Regina Urbonienė. Renginys nemokamas. Paroda veiks iki gruodžio 8 d.

 

Nijolė Šaltenytė – plačiai Lietuvoje žinoma menininkė, ilgametė LDS grafikos sekcijos pirmininkė, puiki organizatorė, projektų sumanytoja ir kuratorė. Jos dėka jau kelis dešimtmečius Lietuvoje gyvuoja Tarptautinės mažosios grafikos trienalės, puoselėta ir vėl atgaivinta knygų grafikos parodų tradicija. Dailininkės asmeninių parodų skaičius artėja link keturiasdešimties, o grupinių – perkopė du šimtus. Dalyvautų tarptautinių parodų geografija driekiasi nuo Baltijos šalių ir Lenkijos iki Prancūzijos, Italijos, Bulgarijos, Japonijos, JAV, Argentinos ir kt. Parodose pelnyta nemaža prestižinių apdovanojimų, diplomų, o ilgametė dailininkės kūrybinė veikla pastebėta ir įvertinta reikšmingais LR Vyriausybės bei Lietuvos dailininkų sąjungos apdovanojimais.

Nuo pat kūrybinio kelio pradžios dailininkė ištikima vienai klasikine laikomai technikai – ofortui, praturtintam akvatinta, o jos grafikos lakštai išsiskiria ypatinga techninio atlikimo precizika. Menininkei svarbu pažinti ir atskleisti žmogiškos prigimties paslaptis, ir viena pagrindinių jos grafikos išraiškos priemonių – žmogaus figūra. Moters pasaulis, jos koketiškumas ir vienatvė, žavesys ir slapti troškimai – temos įvairiais aspektais iškylančios paskutiniųjų metų Šaltenytės kūryboje. Menininkės estampuose nerasime literatūrinio pasakojimo. Lakoniška forma, taikliai parinktomis detalėmis sukuriama savotiška intriga, mįslė, paliekanti žiūrovui daug erdvės apmąstymams.

Anykščių Sakralinio meno centre pristatoma Nijolės Šaltenytės kūrinių paroda „Būti arti“, apima paskutinių penkerių metų dailininkės kūrybą, kurioje stebimi nauji pokyčiai. Tai ir stambesni estampų formatai, ir anksčiau dailininkei nebūdingi dideli baltos erdvės plotai. Spalva Šaltenytės kūriniuose visada buvo minimali, tik retsykiais pasitelkiama prasminių kūrinio elementų išryškinimui. Dabar ypač svarbus vaidmuo tenka raudonos spalvos akcentams. Jie dekoratyvūs ir daugiaprasmiai, sustabdantys žiūrovo žvilgsnį, tarytum atskirdami realų ir iracionalų pasaulius. Įtaigus menininkės gebėjimas sujungti realistinį kadruotą vaizdą su abstrahuota forma ir kartu tai organiškai sulieti šviesioje lakšto erdvėje. Naujausių Nijolės Šaltenytės kūrinių forma išgryninta ir nekomplikuota: išlieka meistriškai ištobulinta apimčių modeliuotė, turtinga faktūrų įvairovė ir gaivi atspaudo švara.

Menotyrininkė Regina Urbonienė