VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Nedideli pajudėjimai Arklio muziejuje

Šventės

Pirmasis liepos mėn. šeštadienis Arklio muziejuje ypač turiningas. Prasidėjus kelionių metui kviečiame neaplenkti išskirtinio grožio Aukštaitijos kampelio - etnografinio Niūronių kaimo.

 

Nuo 12 val. laukia pažintis su savita liaudies meno šaka – karpymu iš popieriaus. Amatininkė Rita Vasiliauskienė supažindins su įvairia karpinių paskirtimi, kodėl Lietuvos kaime karpiniai buvo tapę svarbiausia interjero puošmena, susipažinsite su juose dažniausiai vaizduojamais motyvais, kalendorinių švenčių ornamentika. Jei tik turėsite ūpo, pasirinkę tematiką, sukursite ir savo karpinį.

Būdama gal ketverių metų, Rita pirmą kartą prisilietė prie popieriaus karpinių: abi su močiute lankstydavo popierines gėles, karpydavo lentynėlių užtiesalus. Meistrė iki šiol prisimena, kad močiutės karpinių kraštai atrodydavo lyg iš siūlų nerti – taip meniškai ji mokėjusi iškarpyti.

R. Vasliauskienė yra sertifikuota Tradicinių amatų meistrė. Popieriaus karpymo amatą nuolat pristato muziejuje, dalyvauja tautodailininkų parodose, o kartą metuose rengia karpytojų plenerą „Popierinis Niūronių žirgelis”.

 

13 val. pakaustyti žirgo ir pademonstruoti kalvystės amatą į Niūronių kaimą atvyks kalvis Virgis Baltrušaitis. Garsus žirgų kaustytojas arklius kausto nuo keturiolikos metų. Šiandien jis nuolat rūpinasi geriausio žmogaus draugo kanopomis ir yra vienas labiausiai patyrusių arklių kaustytojų Lietuvoje. Kaip profesionalus kalvis Virgis daug kartų dalyvavo kaustymo varžytuvėse Respublikinėje žirgų ir tradicinės kultūros šventėje „Bėk bėk, žirgeli!“.

 

Nuo 15 val. kviečiame pasiklausyti kapelos ,,Muzikontai iš pa Utenas“ griežiamų melodijų. Muzikuos etnomuzikologas Raimondas Garsonas (Peterburgo armonika, lamzdelis, balsas) ir etnomuzikologė Rima Garsonienė (bubinėlis, lamzdelis, balsas). Muzikantai kasmet nuo 1995 m. dalyvauja instrumentologinėse ir folklorinėse ekspedicijose Utenoje ir Lietuvoje, rūpinasi Utenos krašto tradicinio instrumentinio repertuaro perėmimu, išsaugojimu ir populiarinimu. Įvairiuose tradicinio muzikavimo kursuose, seminaruose liaudies instrumentais moko groti ir jaunimo, ir vidurinės kartos folkloro entuziastus. Jau kelintus metus Raimondas ir Rima Garsonai yra nuolatiniai Tradicinių muzikinių Arklio muziejaus popiečių dalyviai.

Kapelos grojimas įrašytas keliose kompaktinėse plokštelėse, filme ,,Lietuvių liaudies muzikos instrumentai“. Koncertuoja Utenos miesto, rajoninėse, regioninėse, respublikinėse, tarptautinėse šventėse, užsienyje bei įvairiose TV ir radijo laidose.

 

Be išvardintų veiklų muziejuje galima susipažinti su gausiomis Lietuvos arklininkystės istoriją menančiomis eksponatų kolekcijomis, aplankyti autentišką aukštaitišką sodybą, pasigėrėti demonstruojamais tradiciniais amatais. Muziejus neįsivaizduojamas be gyvų „eksponatų“ – čia galėsite pajodinėti ar tiesiog paglostyti šį išmintingą ir gražų gyvūną. Tame pačiame Niūronių kaime galima aplankyti rašytojo Jono Biliūno sodybą-muziejų, pasigrožėti medžio drožėjų skulptūromis, sūpynėmis ir gamtos grožybėmis.

 

Organizatoriai ir rėmėjai: A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus, Arklio muziejus, Anykščių rajono savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba.