VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Muzikos savaitgaliai Anykščiuose

Koncertai

Liepos 7 d., sekmadienį, 16 val. Angelų muziejuje–Sakralinio meno centre (Vilniaus g. 11) trečiasis festivalio „Muzikos savaitgaliai Anykščiuose“ koncertas „Sakmės apie mus pačius“.

Dalyvauja: Dovilė Kazonaitė (sopranas), Raimondas Sviackevičius (akordeonas), Aistė Bružaitė (kanklės), Egidijus Ališauskas (birbynė).

Bilieto kaina – 4 Eur; studentams, pensininkams – 2 Eur; moksleiviams – nemokamai.

PROGRAMA

Feliksas Bajoras, Giedrius Kuprevičius, Giedrius Svilainis, Vytautas Germanavičius ir kt.

Įvairiomis spalvomis ir tematika pasižyminti lietuvių autorių programa atskleidžia ne tik talentingų atlikėjų muzikavimo džiaugsmą, bet ir primena iškiliausius lietuviškos kamerinės vokalinės bei instrumentinės muzikos pavyzdžius. Per profesionalios muzikos prizmę atlikėjai siekia prisiliesti prie archetipinio liaudies meno klodo, tautos charakterio. Originalūs kūriniai yra grįsti tautosaka, jai būdingomis tarmiškomis intonacijomis. Tekstai ir muzikinė medžiaga pasakoja apie mistines būtybes (laumes, undines, velnius, kalbančius medžius, miško dvasias), gamtos grožį ir jos dovanas.

Centrinis programos kūrinys – unikalus, spalvingas ir teatrališkas Felikso Bajoro ciklas „Sakmių siuita“ balsui ir fortepijonui (1968), koncerte atliekamas soprano ir akordeono. Kaip tekstas šiam kūriniui pasitelktos liaudies sakmės (neeiliuotos), o muzika joms sukurta taip pat pamėgdžiojant liaudišką stilių. Šį ciklą atliekanti ir nuolat puoselėjanti lietuvišką vokalinę muziką, jauna dainininkė Dovilė Kazonaitė su kolegomis koncertą praturtina ir išraiškingais Giedriaus Kuprevičiaus „8 metafiziniais romansais“.

Programoje dar skambės Giedriaus Svilainio, Vytauto Germanavičiaus ir kitų autorių kūriniai, kuriuose liaudies dainų motyvus nuostabiai atskleidžia birbynės raliavimai, o kanklių ir soprano duetas dera su lietuviškų dainų koloritu. Kontrastinga programa leidžia įvairapusiškai prisiliesti prie lietuviškos muzikos subtilybių.