VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Miško festivalis

Festivaliai

PROGRAMA
2019 Miško festivalio tema: "Niekas nenori išnykti"
Renginio vieta: Anykščių šilelis, prie Puntuko akmens
Šis festivalis yra gyvas renginys, naujiems dalyviams jungiantis programa gausėja.
Anykščių šilelyje (prie Puntuko) gyvensime gamtos ritmu, tad laikai yra orientaciniai.
Birželio 19d. “Miško pamokos”
9-12 val. Mokinių žygis su Whatansu
10 val. Žygis pėsčiomis po šventvietes su archeologu prof. V.Vaitkevičium: “Atrandant Šventosios pasaulį” (su išankstine registracija: https://forms.gle/ijnzJYrHRJz85Ke69 )
13-16.val. Mokinių žygis su Whatansu
14 val. Mokymai miško savininkams su gamtininku ir miškininku A. Gaidamavičium (2 dienos), I-diena, Miškas - pagrindinė laukinės gamtos buveinė. (išankstinė registracija abiems dienoms: https://forms.gle/3VyqMG5rMEZjLrMBA )
17-19 val. Šeimų žygis „Iš komforto zonos į mišką“ su Whatansu stovyklų organizatoriais (su išankstine registracija: https://forms.gle/13KZe1NnrWdUPQ8F9 )
19 val. Festivalio atidarymo koncertas su Egle Sirvydyte
20.30 Pokalbis prie ugnies: “Miško ir žmogaus vienybė” su etnologu D. Razausku , astronomu S. Lovčiku ir etnografe O. Drobeliene.


Birželio 20 d. “Idėjų suneštinis”
9.30. Miško terapijos diena (9:30-18.00) “Gydantis miškas: miško terapijos galimybės Lietuvoje” su Europos Miško Terapijos Instituto bendrakūrėja Petra Cau Wetterholm (Švedija) ir mokslininke/ vaistinių augalų tyrėja dr. Vitalija Povilaityte- Petri (Belgija), etnografe Onute Drobeliene (išankstinė registracija: https://forms.gle/a56M6dLrzVqxcSZu7 )
10 val. Ekskursija po šventvietes lengvaisiais automobiliais po Anykščių kraštą “Miškas ir žmogus” su archeologu prof. V. Vaitkevičium (išankstinė registracija: https://forms.gle/7DH6AtkX5YTND4gN7 )
10 val. Mokymai miško savininkams su gamtininku ir miškininku A.Gaidamavičium. II- diena. Mišką reikia kirsti taip, kad jis to nepajustų. (išankstinė registacija abiems dienoms: https://forms.gle/3VyqMG5rMEZjLrMBA )
14 val. Žygis baidarėmis su Anykščių regioninio parko gidu (su registracija/ už baidarės nuomą susimokama atskirai )
15 val. Festivalio dekoracijų gaminimas iš augalų su Giedražole
16 val. Pėdsekystės žygis jaunimui su A.Gaidamavičium
Nuo 18 val. Bendruomeninis idėjų suneštinis ir miško puota :
18-20val. Filmas “Rytojus” ,
18-21val. Miško stovyklėlė vaikams su Šventosios upės mokykla,
20-21 val. Vaišės ir Lėtojo miesto kūrimo dirbtuvės „Lėtasis miestas miško pašonėje“ (kviečiame atsinešti savo vaišių )


21 val. Vakaro koncertas : Nika Ganga ir Saulius Spindi
Birželio 21d. “Penktadienis ateičiai“
8.30 val. Dviračių žygis po Anykščių Šilelį su Anykščių regioninio parko gidu.
10 val. Pokalbis apie prisitaikymą prie klimatos kaitos “Gili adaptacija” ir video tiltas su prof. Jem Bendell (Anglija)
13 val. Pėsčiųjų žygis su Anykščių regioninio parko gidu į Budragaidžio rezervatą.
15 val. Debatai: "Biomasė – atsinaujinančios energijos šaltinis ar miškų naikinimo įrankis?" (debatuos Remigijus Lapinskas, Pasaulio bioenergetikos asociacijos prezidentas ir Raul Cazan (Rumunija/Belgija) 2Celsius Network įkūrėjas, biomasės ieškinio ES pateikėjas.)
16 val. Panirimas į mišką su Europos miško terapijos instituto bendraįkūrėja Petra Ellora Cau Wetterholm (Švedija)
16:30 val. “Penktadieniai ateičiai (Fridays For Future)“ jaunimo judėjimo klimato kaitos aktyvizmo dirbtuvės: #kartuužklimatą.
18 val. “Pokytis” Auksės Petrulienės piešinių paroda/ instaliacija ir pokalbis apie meną, bendruomeniškumą ir medžių gynimą Kaune
19 val. Koncertas: “Kamanių šilelis”
20 val.Vakaro pokalbis “Gamtiškas atkūrimas: laukiniškumas pasaulyje ir mumyse” su ekologu-vizionieriumi Alan Watson Featherstone (Škotija), paskyrusiu 30 metų Kaledonijos miško Škotijoje atkūrimui.
21 val. Koncertas: “Strings of Earth Orchestra”


Birželio 22 d. “Saulėgrįža“
Nuo 10 val.- visą dieną veiks geros nuotaikos ir judesio erdvė aktyviems užsiėmimams, pusiausvyrai ir judėjimo džiaugsmui: “Miško cirkas”
11 val. Kūno terapijos patyrimas „Skleiskis gamtoje “ su Aina Pakelte (išankstinė registracija: https://forms.gle/gaVGfUdGvByXpDLXA )
Nuo 10 val.- visą dieną Artoteka menų studijos kūrybinės dirbtuvės.
10 val.“Miško sodas”, pokalbis su Marium Krikščiūnu apie maistinių augalų kultivavimą remiantis miško ekosistemos pavyzdžiu
14 val. “Bitės- miško gyventojos“ pokalbis-dirbtuvės su Marium Krikščiūnu
15 val. Panirimas į mišką ir pokalbis apie miško terapijos galimybes Lietuvoje su Mila Monk.
16:30 val. „Homo sapiens“ trumpas jaunimo spektaklis
17. val. “Medžio dienoraščiai”- jaunimo filmų peržiūra ir pokalbių ratas
Nuo 18 val. Bendruomeniškas pasiruošimas Rasų šventei :
Vartų statymas, vainikų pynimas, dekoracijų iš augalų pynimas, būrimai
žoliavimas su Onute Drobeliene ir pasakojimas apie Šilų dzūkų gyvenimą santarvėje su gamta -"Mūs krūmo namai palei girių..."
Suneštinė Rasų šventė.: sutartinės su Laurita, naktišokiai


Birželio 23d. sekmadienis
10 val. Uždarymo ratas
15 val. Uždarymo filmas „Rūgštus miškas“ (Kino namai, A. Baranausko a. 2, Anykščiai, su bilietais)
Beveik visi festivalio renginiai yra nemokami, bet kviečiame visus prisidėti prie festivalio rengimo veiklomis, savanoriavimu ar paremiant jo organizavimą. Paramos gavėjo informacija: Anykščių Jurzdiko bendruomenė, Vilniaus g. 41, LT- 29145, Anykščiai, įm. kodas 303502356, A/s LT607300010153309901, Swedbank AB
Miško festivalis- yra bendruomeniškas susibūrimas, tad renginys yra kartu kuriamas visų susirinkusiųjų. Prisijungti prie šventės galima bet kurią festivalio dieną ar atvykstant į atskirus festivalio renginius. Norintieji festivalio metu apsistoti miške, galės stovyklauti Anykščių regioninio parko stovyklavietėse, kitiems siūloma apsistoti mieste.
Miško festivaliu siekiama Lietuvoje auginti gyvą kultūrą, jautrią miškui, gamtai ir visai mus supančiai aplinkai, tad kviečiame visus su savimi atsivežti daugkartinio naudojimo indus: dubenėlį, puodelį, stalo įrankius. Pagrindinėje festivalio stovykloje festivalio svečius maitins “Jogos virtuvė,” o ketvirtadienio ir šeštadienio vakarais visi kviečiami prisidėti prie suneštinio stalo.
Festivalio iniciatoriai: Anykščių Jurzdiko bendruomenė.
 


Festivalio partneriai: Anykščių rajono savivaldybė, Anykščių regioninio parko direkcija, A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus, Anykščių kultūros centras.