VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

„Menininko angelas“

Parodos

„Menininko angelas“

Tapybos ir grafikos paroda

Angelų muziejus

Anykščiai

Parodos atidarymas kovo mėn. 30 d., 15 val.

Paroda vyks iki balandžio mėn. 27d.

 

2019 metų Anykščių menų centro projektas „Surask... Angelų kelias“ startuoja! Kviečiame į parodos „Menininko angelas“ atidarymą ir susitikimą su autoriais!

 

Paroda „Menininko angelas“ yra dviejų muziejų: Molėtų krašto muziejaus ir Anykščių Angelų muziejaus bendradarbiavimo ir draugystės priežastis. Molėtų krašto filiale, Videniškių vienuolyno muziejuje jau ne pirmais metais vykstanti paroda „Angelai“ atkeliauja į tematiškai artimą Angelų muziejaus erdvę. Paroda pritraukia žinomus Lietuvos menininkus, kurie nėra bandę kurti angelo, arba tai yra jų seniai atrasta mylima ieškojimų tema. Neeilinė aplinka su XVII amžiaus statiniais – bažnyčia ir infulato rezidencija, palaimintojo Mykolo Giedraičio asmenybė tartum savaime formuoja ir sakralią profesionalaus meno parodos strategiją bei koncepciją. Anykščių Angelų muziejaus tiesioginė tema Vakarietiškoje tradicijoje angelas – pusiau dieviška būtybė, tarpininkas ir pasiuntinys tarp Dievo ir žmogaus, kiekvieno asmens globėjas, paprastai vaizduojamas kaip sparnuota belytė, kūnišku grožiu (nors iš tiesų fizinio pavidalo neturinti) būtybė. Didžioji dalis kūrėjų laikosi šio ikonografinio kanono, papildydami jį savosiomis, personalizuotomis interpretacijomis. Kai kurių autorių pamatyti angelai yra šventi ir dvasiškai pakylėti, kitų pristatyti šmaikščiai ar ironiškai, išryškinant jų žmogiškąjį pradą, nes kaip pasakė vienas iš parodos dalyvių: „...geras žmogus juk taip pat yra angelas...“.

 

Projektas „Surask... Angelų kelias“

2017 metais startavęs Anykščių menų centro Angelų muziejaus tęstinis projektas "Surask...Angelų kelias" vyksta bendradarbiaujant su kitais rajono turizmo paslaugų teikėjais. Labiausiai turistų ir anykštėnų lankomose aktyvaus laisvalaikio praleidimo vietose profesionalūs menininkai kuria angelus: skulptūras, paveikslus, instaliacijas. Miesto svečiai lanko Anykščius keliaudami "Angelų keliu", tokiu būdu aktyvios pramogos sujungiamos su menine kūryba.

 

2019 metais projektas ištrūks iš Anykščių rajono ribų, nes veiklos persikels į kitus Aukštaitijos miestus ir kaimyninę Latviją. Parengsime kilnojamą Angelų muziejaus eksponatų parodą, kurią eksponuosime Dusetų dailės galerijoje, Utenos kraštotyros muziejaus padalinyje Vytauto Valiušio keramikos muziejuje, Meno ir amatų centre „Rūme“ (Latvija). Parodas lydės angelų autorių susitikimai su vietos bendruomene ir kūrybinės dirbtuvės „Angelų burtai“.

 

Dailininkai rengs kūrybines dirbtuves Angelų muziejuje, aktyvaus turizmo paslaugų teikimo vietose bei kitose netradicinėse erdvėse.

 

Projekto rėmėjai ir partneriai: Lietuvos kultūros taryba, Anykščių rajono savivaldybė, UAB „Deivana“, UAB „Adovis“, Molėtų krašto muziejus, Dusetų dailės galerija, Utenos kraštotyros muziejaus padalinys Vytauto Valiušio keramikos muziejus, Meno ir amatų centras „Rūme“.

 

Informacija: apie parodą „Menininko angelas“ Vidas Poškus, Aistė Gabrielė-Černiūtė;

apie projektą „Surask... Angelų kelias“ – Rita Tulušienė, tel. 8-381-51447.