VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Linarovis

Susitikimai

Rauti linų pagal senus papročius su liaudies dainomis rugsėjo mėn. 10 d. 14 val. į Niūronis atvyksta moterų ansamblis „Vengerinė“ iš Žiobiškio (vad. Aušra Kežutienė). Ansamblio dainininkių atkaklumas ir darbštumas tarsi susišaukia su moterų kantrybe auginant linus praeityje. Susibūrę į ansamblį, moterys rinko folklorinę medžiagą ir su koncertais apkeliavo visą Rokiškio rajoną, bet daugiausiai dėmesio skiria vietos Žiobiškio miestelio kultūrinei veiklai. Kartu su vietos bendruomene organizuoja edukacinius renginius, pristato aukštaitiškus patiekalus, supažindina su liaudies instrumentais, skudučiais ir kanklėmis, moko turistus groti.
Seniau kaime žmonių rūbai būdavo lininiai ir balti. Vyrai vilkėdavo baltom lininėm kelnėm ir trinyčiais – ilgais iki kelių ir juosta sujuosiamais marškiniais. Moterys gaubėsi baltom skarom ir nuometais. Ištekėjusios moterys vasarą vilkėjo baltus marškinius ilgom rankovėm, dvipalę baltą prijuostę, kuri buvo tiek plati, kad uždengdavo margo sijono priešakį ir šonus. Mergaičių balti marškiniai buvo „užžičkuoti“ plačiais rinktiniais raštais, liemenės būdavo galionėliais apvedžiotos, įvairiaspalviai sijonai, jų pačių austi rankomis. Tik dėka atkaklumo ir begalinės kantrybės jaunos mergaitės galėjo pasipuošti, o moterys aprengti vyrus ir vaikus. Linai – moterų augalas. Linus daugiausia moterys rovė, mynė, bruko, šukavo, paskui verpė ir audė.
Renginio dieną kviečiame aplankyti muziejuje įrengtą linų apdirbimo ekspoziciją, bei užsukti į Tradicinių amatų centrą, kuriame puoselėjamos audimo su kaimiškomis staklėmis tradicijos. Amatų centre veikia muziejininkės ir audimo mokytojos Dalios Bernotaitės-Janušienės mergaičių audimo būrelis. Jaunosios audėjos išmoksta austi, dalyvauja parodose, demonstruoja amatą.

Organizatoriai ir rėmėjai: A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus, Anykščių rajono savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba, Arklio muziejus.