VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Jonavos globos namų projektas „Senjorų retro“

Parodos

Projekto tikslas: Lietuvos gyventojų statistika skelbia, jog garbaus amžiaus žmonių šalyje yra beveik penktadalis, tačiau lietuvių kultūroje mažai likę vietos senatvės grožiui. Daugeliui ji „piešiama“ vargana ir atgrasi, besiasocijuojanti su Alzheimerio liga, dantų protezais, šlapimo nelaikymu ir kitokiomis baisybėmis. TV ir žiniasklaidoje vyrauja ypač negatyvi nuostata apie globos įstaigas, nors jose dažnai žmonės patiria daug daugiau teigiamų emocijų, nei vieniši leisdami dienas savo namuose, sunkiai begalėdami savimi pasirūpinti. Visuomenėje išvešėjus jaunystės kultui, mūsų tikslas – parodyti ir vyresnio amžiaus žmogaus grožį, įamžinti jų atminimą, suteikti pasitenkinimo savimi jausmą.

Projekto idėjos autorė: direktorė Dalia Astrauskienė: „Mūsų vizija: senti kitaip – kad dar nutiktų kažkas Gražaus ir Prasmingo… Šis projektas – tai Socialinio darbo, Kineziterapijos, Užimtumo ir Vadybos sintezė“

Fotografijų autorė: a. a. Laura Paulauskienė

Projekto rezultatai pralenkė mūsų lūkesčius projekto pradžioje. Sulaukėme didžiulio visuomenės susidomėjimo, palaikymo, įvertinimo, finansinės paramos. Kartu su globotiniais patyrėme daug gražių emocijų… Įvertinant tai, kad didžioji dalis šių senjorų yra sunkiai sergantys, neįgalūs, pasiruošimas ir fotografavimas buvo nelengvas ir lėtas, kiekvienam skiriant individualų dėmesį. Pagalbos sulaukėme iš daugumos įstaigos darbuotojų – nuoširdus AČIŪ jiems!

Dekoracijos: didžioji dalis jų – skolintos mūsų darbuotojų arba yra įstaigos nuosavybė. Gėlės, kailiai, cigarai ir vynas – tikri!

Komanda, negailėjusi savo laisvalaikio, fizinių jėgų, kupina fantazijos, netikėčiausių išmoningiausių sprendimų, originalių idėjų.