VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

INGOS DARGUŽYTĖS grafikos parodos pristatymas ,,Karta arba kărta”

Menas

Jau nuo 2022 m. vasario 7 d. Koplyčioje – Pasaulio anykštėnų kūrybos centre (Vilniaus g. 36, Anykščiai) kviečiame aplankyti iš Anykščių kilusios menininkės INGOS DARGUŽYTĖS parodą ,,Karta arba kărta”.

Parodos – instaliacijos pristatymas vasario 25 d., 17 val.

Projektas ,,Karta arba kărta” (reiškia žemėlapis) – grafikos linoraižinių ciklas, kuris paremtas prisiminti ir atgaivinti esamų ir buvusių vietovių istoriją, kurios randasi Anykščių rajone. Tai – iliustratyvus pasakojimas apie Gečionių, Grūdeliškio, Narkiškio kaimus.

Grafikos darbų ciklas ir instaliacija atskleidžia pokario – tyliosios kartos žmonių gyvenimo žemėlapį. Vaizdai persikelia į linoraižinių ciklą, kuris interpretuoja išnykusias sodybvietes, Siauruko pervažas, senojo vieškelio vagą, peizažo pokyčius. Kokios buvo sodybos, kaip atrodė viena ar kita teritorija galiu tik spėlioti. Nuotraukose užfiksuoti galima tik tam tikrą laikotarpį, tačiau tai, kas buvo prieš mane – išliko užrašytuose pasakojimuose, kurie dabar mane irgi įkvepia.

Šiame projekte aš esu tyrėja, kuri stebi ir įprasmina apie 25 metų fiksuotus peizažo, gyvenamosios aplinkos pokyčius: sodybas, kolūkio laikų fermas, mašinų dirbtuves, nugriautą vandens bokštą, kluonus, Gečionių dvarą (nugriautas 2020 metais), nykstančias Narkiškio senąsias kapines. Paminėtos vietovės, pastatai ir juose gyvenę žmonės, šiandien išlieka tik egzistuojančiuose griuvėsiuose ir ,,klajoja” natūralios gamtos prieglobstyje.

Tyrinėjimo laukas atspindi ne realios šiandienos, o praeities ir dabarties sankirtą, santykį tarp realybės ir fikcijos. Dabartyje keičiasi ir mano pačios vidinis, emocinis santykis su jau neesama – vis dar regima gyva (kol kas stovinti sodyba ir paskutinis, Grūdeliškių kaimo gyventojas – mano ilgaamžis senelis) ir jau pakitusia aplinka.

Peizažo natūrali kaita, sodybų išnykimas, griūvantys pastatai savotiškai veikia mano kaip menininko asmenį ir kelia norą prisiminti ir įsivaizduoti kaip galėjo atrodyti anksčiau gyvenusių žmonių laiku visa tai.

,,Karta arba kărta” projektui įgyvendinti renkuosi įprastą ir man artimą linoraižinio plokštės gabalą, kuriame raižomos surinktos vaizdinės medžiagos (fotografijų) interpretacijos.

Pagrindinis įkvėpimo šaltinis linoraižinių ciklui sukurti – babos, kai jai buvo apie 17 metų (maždaug apie 1943 m.), rankomis siūta gėlėta krampleno suknelė ir jos spalvos.

Tylioji dėžių – urnų šviesos instaliacija – klasikine spalvoto linoraižinio technika atspausti grafikos kūriniai uždaryti medinėse dėžėse. Pro dėžėse išpjautą skylę, žvelgiantis žiūrovas gali pamatyti apšviestą, kruopščiai išraižytos linoleumo klišės atspaudą. Šviesa, sklindanti pro dėžės skylę – šviesus prisiminimas ar vilties blyksnis esantiems dabartyje.

Memento in patria (prisiminti gimtinę).

Grafikė Inga Dargužytė

Projektui sukurti paskirta individuali stipendija kultūros ir meno kūrėjui 2019 m. ir 2021 m.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba