VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

„Į „BĖK BĖK, ŽIRGELI!“ – SU ŽEMAITUKAIS!”

Tradiciniai renginiai

Ketvirtasis Tradicinių kinkinių žygis

„Į „BĖK BĖK, ŽIRGELI!“ – SU ŽEMAITUKAIS!”

 

Lietuvos Respublikos šimtmečio proga Anykščių rajono savivaldybė, Žemaitukų arklių augintojų asociacija, Punsko valsčiaus savivaldybė, Lazdijų žirgininkų klubas, A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus ir Arklio muziejus vėl organizuoja Tradicinių kinkinių žygį „Į „Bėk bėk, žirgeli!“ – su žemaitukais!”.

Ketvirtasis tradicinių kinkinių žygis su žemaitukais šiemet vyks nuo gegužės 27 iki birželio 2 d. Jo maršrutas iš Punsko (Lenkija) į Niūronis drieksis pro Lazdijus, Alytų, Žiežmarius, Čiobiškį, Kernavę, Želvą ir Anykščius. Žygis prasidės gegužės 27 d. Punske, Švenčiausios Mergelės Marijos Dangun Ėmimo bažnyčioje 8 val. (Lietuvos laiku 9 val.) prasidėsiančiomis Šv. Mišiomis, po kurių, iš pagrindinės aikštės tradiciniai kinkiniai bus išlydėti į kelią.

Žygio tikslas – puoselėti ir skleisti senąsias važiavimo žemaitukais į muges tradicijas, atgaivinti senovinių pakinktų ir medinių vežimų ar jų priklausinių gamybos amatus, tobulinti vadeliotojų įgūdžius bei formuoti Lietuvos kaip senas žirgininkystės tradicijas puoselėjančios šalies įvaizdį.

Tradicinių kinkinių žygio dalyviai, autentiškais pakinktais pasikinkę žemaitukų veislės žirgelius, susėdę į vežimus mediniais ratais, pasipuošę raštuotomis gūniomis, apsirėdę senoviškais drabužiais, visą savaitę keliaus iš Punsko į Arklio muziejų, o birželio 2 d. dalyvaus šventės „Bėk bėk, žirgeli!“ atidarymo parade. Šventėje bus pristatyti žemaitukai ir skirtingiems etnografiniams regionams būdingi kinkiniai. Pasirodę šventės „Bėk bėk, žirgeli!“ parade, žygio dalyviai įsikurs Arklio muziejaus Aukštaitiškoje sodyboje surengtame kermošiuje.

 

A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus informacija

 

Mindaugas Karčemarskas, tel. nr. 8 687 12058