VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Dokumentinių filmų festivalis ADOX

Kinas

DOKUMENTINIŲ FILMŲ FESTIVALIS-FORUMAS „ADOX“ ANYKŠČUOSE 2022 METŲ LAPKRIČIO 3–24 D.

 

Lapkričio mėnesiu Anykščiuose džiaugsis kino mylėtojai ir entuziastai: lapkričio 3–24 dienomis vyks XIII-asis dokumentinio kino festivalis-forumas „ADOX“.

ADOX – tradicijas ir savo žiūrovų ratą turintis dokumentinio kino festivalis-forumas, supažindinantis kino mėgėjus su naujais, aktualiais, įdomiais bei labiausiai pripažintais Lietuvos ir Europos dokumentiniais filmais. Jo metu organizuojamos diskusijos ir susitikimai su režisieriais bei kitais kino menininkais.

 

ADOX – SAVITA ERDVĖ KINEMATOGRAFINĖMS REFLEKSIJOMS

Festivalis ADOX – tai kone vienintelis Lietuvoje tradicijas ir tęstinumą turintis dokumentinio kino festivalis-forumas, vykstantis regione ir turintis išskirtine kokybe pasižyminčią programą. Festivalis išskirtinis tuo, kad nėra atvežamas iš didmiesčio, jis kyla iš paties miesto ir jo gyventojų iniciatyvos turėti savitą kinematografinės refleksijos, susitikimų bei diskusijų erdvę. Festivalio renginiai sukuria tam tikrą traukos tašką, kiekvienais metais formuojantį pastovių festivalio žiūrovų branduolį. Per trylika gyvavimo metų festivalis spėjo suburti nemažą gerbėjų ratą ne tik Anykščių rajone, bet ir visame rytų Aukštaitijos regione.

 

LAISVĖS HORIZONTAI

2022 metų festivalio tema – „Laisvės horizontai“, kviečianti reflektuoti neseną istorinę atmintį. 2021 metais sukako 30 metų nuo Sovietų Sąjungos žlugimo. Daugelis sociologų teigia, jog postsovietinis laikotarpis baigiasi. Pasaulis žengia į kitą, naują etapą. Kiekvienas iš visuomenės narių vienokiu ar kitokiu būdu išgyveno šį geopolitinį, sociokultūrinį virsmą – Sovietų Sąjungos žlugimą. Daugelis sovietinės bei postsovietinės eros žmonių iki šiol neranda adekvataus santykio su buvusia epocha: kai kas jaučia nostalgiją, kai kas neigia viską, kas susiję su buvusia SSRS ir jos santvarka. Dokumentinis kinas – viena iš priemonių, padedanti grįžti į praėjusį laiką, pažvelgti į buvusį gyvenimą bei istorinius įvykius per laiko ir kultūros prizmę, pamatyti juos jau kitomis akimis, dar kartą įsivertinti buvusiojo ir esamojo laiko kategorijas.

Kiekvienas festivalio filmas vienokiu ar kitokiu būdu atlieps šiųmetę festivalio temą. O jaukus dokumentinio festivalio formatas suteiks erdvę refleksijoms ir diskusijoms. Žiūrovai turės galimybę pasidalinti patirtimis ir įžvalgomis, kartu permąstyti buvusią kolektyvinę patirtį, įsivertinti tai, kas buvo ir ką turime dabar.

 

XIII ADOX FESTIVALIO-FORUMO „LAISVĖS HORIZONTAI“ PROGRAMA

 

Lapkričio 3 d.

17.30 val. Festivalio atidarymas

Svečiuose – pianistas Darius Mažintas

18.00 val. filmas „Šuolis“

Režisierė, scenarijaus autorė: Giedrė Žickytė

2020 / 1.24 min. / Lietuva

 

Lapkričio 10 d.

17.30 val. filmas „Mončys. Žemaitis iš Paryžiaus“

Režisierius, prodiuseris: Linas Mikuta

2021 / 79 min. / Lietuva.

 

19.15 val. filmas „Pasienio paukščiai“

Režisierius, scenarijaus autorius: Vytautas Puidokas

2021 / 79 min. / Lietuva

 

Lapkričio 17 d.

 

17.30 val. filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“

Režisierius: Sergejus Loznica

Scenarijaus autoriai: Sergėjus Loznica, Vytautas V. Landsbergis

2022 / 249 min. / Lietuva, Ukraina

 

Lapkričio 23 d.

 

17.30 val. „Karo ir taikos kontekstai“ – renginys, skirtas Lietuvos kariuomenės dienai

Dalyvauja: ukrainietis savanoris Oleksandras Tereščenka, karybos žurnalistas Aleksandras Matonis, pianistas Stanislovas Aglinskas, Anykščių menų centro direktorius Tomas Tuskenis.

 

Lapkričio 24 d.

 

17.30 val. festivalio uždarymas

Parodos pristatymas

Autoriai: Arūnas Kulikauskas, Oksana Judakova, Eugenijus Varkulevičius

 

18.00 val. filmas „Sugrįžę iš Niujorko“

Režisierė, scenarijaus autorė: Ramunė Rakauskaitė

2021/ 62 min. / Lietuva

 

Filmų pristatymuose dalyvaus jų kūrėjai. Festivalio metu Anykščių koplyčioje veiks menininkų Arūno Kulikausko, Oksanos Judakovos, Eugenijaus Varkulevičiaus paroda.

Festivalio programą papildys renginys „Karo ir taikos kontekstai“, skirtas paminėti Lietuvos kariuomenės dieną. Šiame renginyje į dokumentinio filmo formatą bus pažvelgta šiek tiek kitu kampu.

Visi ADOX festivalio filmai ir renginiai yra NEMOKAMI. Jie vyks Anykščių koplyčioje (Vilniaus g. 36, Anykščiai).

Daugiau informacijos rasite: www.amenucentras.lt

Facebook: https://www.facebook.com/ADOXfiesta  

Festivalio organizatorius: Anykščių menų centras

Festivalio pertneriai: Studio Nominum ir Kino Kontora

Festivalį remia: Lietuvos kino centras, Anykščių rajono savivaldybė, AVAKA, EPSON, „Nykščio Namai“

Informaciniai festivalio rėmėjai: Regioninis naujienų portalas ir laikraštis „Anykšta“, Aukštaitijos internetinė naujienų agentūra ,,AINA“, Panevėžio dienraštis „Sekundė“, Ukmergės naujienų portalas „Vilkmerge.lt“, naujienų portalas „Anyksciu.info“