VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

ANYKŠČIAI AIDI

Menas

Paskutinis vasaros savaitgalis Anykščiuose buvo palydėtas kultūros atgarsiu. Pirmą kartą mieste vyko Pasaulio anykštėnų bendrijos organizuotas šiuolaikinio meno festivalis „Anykščiai aidi”, kurio metu vyko literatūriniai skaitymai, diskusija, meno paroda, koncertas bei audiovizualiniai performansai. Festivalio tikslas – skleisti miesto vardą, parodyti jaunuosiuos šios vietos kūrėjus bei pristatyti kitiems Anykščius kaip erdvę, kurioje gali rastis įvairios meno formos.

 

Aidas skamba kelissyk, tad ir šis festivalis nesibaigia tik vienu savaitgaliu. Spalio 23 dieną renginys grįžta su naujais ar jau girdėtais šiuolaikinio meno atlikėjais. Renginio metu bus pristatytas naujas ir iki tol festivalyje nematytas konceptas – architektūrinė ekskursija, į kurią pakvies vyriausioji Anykščių architektė Daiva Gasiūnienė. Ši renginio dalis atsirado siekiant anykštėnus ir miesto svečius artimiau supažindinti su architektūra, kurioje persipina klasika ir modernumas. Taip pat norėta parodyti architektūros kaip meno formos savitumą. Anykščių miesto architektūrinis išskirtinumas aidi visoje Lietuvoje jau ne vieną dešimtmetį – 1958 metais Anykščiuose įgyvendintas unikalus projektas – A. Baranausko klėtelė uždengta stiklo gaubtu. Vėliau panašus gaubtas nusileido ir ant Anykščių koplyčios, o keli senieji pastatai buvo iš esmės modernizuoti. Ekskursijoje išgirsite tiek istorinių pasakojimų, tiek dar negirdėtų architektūrinių paslapčių. Be to, būsite vieni pirmųjų aplankę visai naują Tilto gatvės kompleksą. Ekskursijos pradžia spalio 23 dieną, 13.00 prie A. Baranausko klėtelės, A. Vienuolio g. 2, Anykščiai. Numatoma ekskursijos trukmė – 3 val. Keliausime pėsčiomis, todėl dalyvių prašome pasirūpinti patogia ir oro sąlygas atitinkančia apranga.

 

Paskutinis lankysimas objektas – Anykščių koplyčia, kurioje organizatoriai kvies pasiklausyti muzikinių literatūrinių skaitymų su Teatru P. Tekstus skaitys aktoriai Artūras Dubaka ir Balys Ivanauskas. Teatras P – tai jaunų aktorių sąjunga, kurioje, kaip rašo įkūrėjai, viskas gimsta „iš minties, išminties beieškančių žmonių galvose”. Trupei toks pasirodymo pobūdis jau įprastas. Per paskutiniuosius kelis metus jie dalyvavo festivalyje „Literariumas Nr. 10”, organizuoja poetinio vyksmo skaitymus bei pasirodymus. Taip pat neseniai pradėjo eksperimentuoti su literatūra ir žiūrovams pristatė performansą „Smart poetry”, kuriame atlikėjai pristato žaidimą su dirbtinio intelekto parašytais tekstais. Literatūriniai skaitymai su Teatru P vyks 16:30 (po ekskursijos) Anykščių koplyčioje.

 

 

Festivalio „Anykščiai aidi” pratęsimas jau spalio 23 dieną. Išgirskime senus, bet nepraleiskime ir naujų rudeniškų aidų. Projektą organizuoja Pasaulio anykštėnų bendrija, finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Anykščių rajono savivaldybė.