VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

ALGIRDO LUKŠTO AKVARELIŲ PARODA

Parodos

Maloniai kviečiame į iškilios asmenybės ir legendinio mokytojo A. Lukšto akvarelių parodą, skirtą paminėti 100-ąsias gimimo metines.

2021 m. švenčiame meno puoselėtojo monsinjoro Alberto Talačkos ir dailininko Algirdo Lukšto 100-ąsias gimimo metines. Kuo susiję šios garbingos asmenybės? Pasvalio gimnazijoje jie buvo bendramoksliai. Akvarelistas A. Lukštas vasaros praktikų metu į Anykščius, kur ilgą laiką kunigavo monsinjoras, atvykdavo su Kauno Juozo Naujalio dailės mokyklos mokiniais, kuriems A. Talačka pats parodydavo bažnyčią, apie ją papasakodavo. Per A. Lukštą A. Talačka įsigijo keletą jaunųjų menininkų sukurtų sakralinės dailės kūrinių, tarp kurių ir paties A. Lukšto monsinjorui dovanotas kūrinys „Peizažas“, 1976.

Algirdo Lukšto (1921–1992)  akvarelių paroda, skirta dailininko 100-osioms gimimo metinėms paminėti.

Parodoje pristatomas Algirdo Lukšto aukso fondas, kuris saugomas Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje. Tai klasikinės šlapios technikos akvarelės – tokį jį mes atpažįstame ir prisimename. Tai yra eskizai ir dienoraščiai vienu metu, sukurti per vasaros stovyklas ar keliaujant po Lietuvą.

  1. Lukšto, kaip dailininko, indėlis į meno pasaulį yra akvarelės tapymo išskirtinumas ir meistrystė. Tęsdamas tradicijas, kartu su Kajetonu Sklėriumi ir Česlovu Kontrimu jis atsistoja į savo mokytojų klasikų gretas. Daug kas žavėjosi jo tapybiškai subtiliai akvarelės technika perteikiamu Lietuvos krašto grožiu. Meistrystė pasireiškė vandens ir spalvos valdyme perteikiant gamtos būsenas, nuotaikas. Dangus virš ežero buvo vienas iš jo mėgstamiausių motyvų.
  2. Lukštas buvo charizmatiška asmenybė su unikaliomis pedagogo savybėmis. Tai žmogus legenda, pedagogas, išugdęs šimtus garsių menininkų, tokių kaip Petras Repšys, Mindaugas Skudutis, Solomonas Teitelbaumas ir kt. Visiems, kurie mokėsi tuometinėje Kauno Juozo Naujalio meno mokykloje (dabar Kauno dailės gimnazija) ar Vaikų vakarinėje dailės mokykloje (dabar ji pavadinta Antano Martinaičio vardu), dailininkas paliko gilų pėdsaką jų besiformuojančioje pasaulėjautoje.

Kviečiame aplankyti parodą!

Paroda veiks visą gegužės mėnesį.