VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Rašytojos Bronės Buivydaitės memorialinis namas – muziejus

Muziejai

Anykščių senamiestyje, šalia bažnyčios, poetės, dramaturgės, vaikų rašytojos B. Buivydaitės  –  Tyrų Dukters (1895– 1984) memorialinis muziejus saugo pirmosios XX a. lietuvių lyrikės gyvenimo ir kūrybos dvasią. Sodyboje, tarp rašytojos relikvijų, jaučiamas jos kūrinių herojų laikas, šalia namo kuriamas skulptūrų ir gėlių sodas. 

DARBO LAIKAS:

nuo rugsėjo iki gegužės – nuo pirmadienio iki penktadienio nuo 8 iki 16 val.;

nuo birželio iki rugpjūčio – nuo trečiadienio iki penktadienio nuo 9 iki 17 val., šeštadienį nuo 10 iki 18 val., sekmadienį nuo 10 iki 17 val.

EKSKURSIJOS KAINA:

po B. Buivydaitės muziejų (įskaitant smagiojo pusvalandžio programėlę) − 1,5 €;

edukacinė programa B. Buivydaitės name-muziejuje – 3 € suaugusiam, 2 € vaikams. 

Paslaugos

Anykščių senamiestyje, priešais Šv. Mato bažnyčią, stovinčiame šimtamečiame namelyje rašytoja Bronė Buivydaitė-Tyrų Duktė (1895–1984) praleido vaikystę, o paskui sugrįžusi gyveno iki pat mirties.

Senojoje namo dalyje išsaugota paskutiniųjų rašytojos gyvenimo metų aplinka.

Prie rašomojo stalo gimė vieni gražiausių lietuvių literatūroje beletrizuoti prisiminimai apie vaikystę – „Pro vaikystės langą“ ir „Vargai vartus kilnoja“. Pagrindiniai šių atsiminimų veikėjai – Genutė (rašytoja) ir jos šeimos žmonės: sesutės Aliutė ir Steputė, išmintingoji bobutė Marija, meniška, siūti ir siuvinėti mokanti mama Karolina, gabus Anykščių siuvėjas tėvelis Steponas.

B. Buivydaitė kūrė ir eilėraščius, legendas, eiliavo liaudies pasakas, rašė apysakas vaikams, romanus, apsakymus suaugusiems. Prie stalo – knygos, kurias dažnai vartė rašytoja, bei sena, dar prieškarį menanti rašomoji mašinėlė. Ant sienų – paveikslai, tapyti B. Buivydaitės giminaičių dailininkių Jonės ir Dalios, žvelgiančių iš nuotraukų ant rašomojo stalo.

Į senavę rašytoja matė vis prasčiau, todėl labai mėgo klausytis radijo. Iš Johanesburgo skambančios dainos prikeldavo atsiminimus apie tėvelį Steponą Buivydą, išvažiavusį Afriką uždirbti duonos ir iš ten nebegrįžusį... Mamą Karoliną, visuose Anykščiuose garsią antklodžių siuvėją, primena jos siuvamoji mašina.

Mažajame kambarėlyje eksponuojamos nuotraukos, atspindinčios rašytojos gyvenimo bei kūrybos kelią. Šiame kambaryje veikia ir knygynėlis vaikams „Auksinis batelis“.

Muziejaus darželyje žydi rašytojos mėgtos gėlės, sode puoselėjamos senosios obelys, veikia rašytojos kūrinių personažų skulptūrėlių ekspozicija, kuriamas skulptūrų sodas. Pro namelį linksmai gurgena nuo vaikystės numylėtas upelis Šaltupys.

Šaltinio gatvelę, vingiuojančią kartu su Šaltupio upeliu pro Bronės Buivydaitės namus, muziejininkai ir gamtininkai nori įvardinti Šaltupio taku – literatūriniu-gamtiniu Anykščių senamiesčio akcentu.

Iš abiejų Šaltinio gatvelės pusių ketinama pastatyti informacinį stendą su Šaltupio legenda, o prie B. Buivydaitės muziejaus atsistos šv. Jono Krikštytojo stogastulpis.

Sveikinimas iš Rašytojos namų

Šios programos metu moksleiviai susipažins su rašytojos Bronės Buivydaitės kūrybos aplinka, pamatys rašytojai skirtus sveikinimus įvairiomis progomis, juos skaitys ir aptars. Čia bus ugdomi viešojo rašymo pradmenys, supažindinama su skirtinga kalbėjimo ir rašymo stilistika, atsižvelgiant į adresatą, mokomasi mandagaus kreipimosi raštu į kitą asmenį. Mokiniai patys kurs, rašys sveikinimus savo artimiems žmonėms, remdamiesi aptartais sveikinimo rašymo principais. Programa suteiks istorinių žinių apie atvirukų atsiradimą, supažindins, kaip pagal teksto turinį parenkami atvirukai konkrečiai temai (Kalėdoms, Velykoms, Naujiesiems Metams, Vardo ar Gimimo, Mokytojo, Mamos ar Tėvo dienai). Praktinio užsiėmimo metu dalyviai galės sukurti atviruką, taisyklingai užrašyti sveikinimo tekstą, užrašyti adresą ant voko ir paruošti išsiųsti.

Programa rengiama B. Buivydaitės name-muziejuje, ji skirta 1–4 klasių mokiniams. Trukmė – 90 min., kaina:– 3 € suaugusiam, 2 € vaikams. 

Išankstinė registracija: tel. 8 682 56359, el. p. a.vienuolis@gmail.com.

 

„Mano visų laikų svajonė...“

Programa skatina mokinių poreikį skaityti, moko suprasti bei vertinti skaitomą tekstą, bendrauti su bendraamžiais ir suaugusiaisiais, skatina tapti gerais klausytojais, moko reikšti savo mintis, emocijas, nuomonę žodžiu ir raštu. Užsiėmimą sudarys dvi dalys: ištraukų iš Bronės Buivydaitės kūrinių „Pro vaikystės langą“ ir „Auksinio batelio“ skaitymai ir diskusijos bei praktinė-kūrybinė dalis. Skaitydami tekstus iš B. Buivydaitės kūrinių apie veikėjo Petriuko atkaklias pastangas mokytis, tapti geru batsiuviu, mokiniai savarankiškai vertina situaciją, atskiria iliuzines ir tikrąsias žmogaus vertybės. Kūrybinėje dalyje programos dalyviai dekoruos atviruką – „Batelį“, rašys apie savo ateities svajonę – profesiją.

Programa rengiama B. Buivydaitės name-muziejuje, ji skirta 1–4 klasių mokiniams. Trukmė – 90 min., kaina – 3 € suaugusiam, 2 € vaikams. 

Išankstinė registracija: tel. 8 381 58138, el. p. a.vienuolis@gmail.com.

Atsiliepimai

Komentuoti