VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Kvietimai saulės elektrinėms įsigyti

STARTUOJA NAUJI KVIETIMAI GYVENTOJAMS IR VERSLUI SAULĖS ELEKTRINĖMS ĮSIGYTI

Nuo liepos 1 d. gyventojai, norintys įsigyti nutolusią saulės elektrinę iš elektrinių parko, bei privatūs juridiniai asmenys, norintys visuomeninės ar gamybinės paskirties pastatuose įsirengti atsinaujinančius energijos išteklius naudojančias technologijas, kviečiami teikti paraiškas ir gauti kompensaciją. Tai leis dar daugiau gyventojų ir verslo įmonių tapti energetiškai savarankiškais ir naudoti žalią elektrą. Per šiuos metus gaminančių vartotojų skaičius jau išaugo tris kartus ir didėja kiekvieną dieną.

Nuo liepos 1 d. iki liepos 31 d. Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) teikti paraiškas kompensacijai gali fiziniai asmenys, norintys įsigyti iki 10 kW saulės elektrinę iš elektrinių parkų. Jie gali gauti kompensaciją iki 323 Eur už 1 kW elektrinės galios. Šiuo kvietimu gyventojams saulės elektrinėms įsigyti skirta 4,45 mln. eurų. Kvietimą rasite čia.

Taip pat paraiškas gali teikti ir visuomeninės, gamybinės paskirties pastatų, kitos paskirties inžinerinių statinių, kurie nuosavybės teise priklauso privatiems juridiniams asmenims, savininkai arba valdytojai. Jiems gali būti subsidijuojama iki 200 tūkst. eurų arba 30 proc. tinkamų išlaidų už projektus, kuriais visuomeninės, gamybinės paskirties pastatuose bei kitos inžinerinės paskirties statiniuose iškastinio kuro naudojimas bus keičiamas į atsinaujinančių energijos išteklių technologijas. Iš viso šiai priemonei numatyta 14 mln. eurų. Kvietimą rasite čia.

Primename, kad birželio 1 d. buvo paskelbtas ir vis dar galioja kvietimas teikti paraiškas valstybės, savivaldybės įstaigoms bei tradicinėms religinėms bendruomenėms, kurios ketina diegti atsinaujinančių energijos išteklių technologijas visuomeninės ir įvairių socialinių grupių gyvenamosios paskirties pastatuose. Maksimalus subsidijos dydis vienam pareiškėjui yra 1,45 mln. eurų arba iki 80 proc. tinkamų išlaidų. Šiai priemonei skirta 15 mln. eurų. Šis kvietimas galios iki tol, kol bus paskirtos visos numatytos lėšos. Kvietimą rasite čia.

Be to, tai dar ne paskutiniai kvietimai šiais metais. Spalio 1 d. bus skelbiamas kvietimas teikti paraiškas ir gauti kompensaciją individualių namų savininkams, planuojantiems įsirengti saulės elektrinę. Tam numatoma skirti 4,5 mln. eurų.

Taip pat šiandien baigiasi skirtas laikas teikti paraiškas gyventojams, kurie nori įsigyti saulės elektrinę išsimokėtinai. Daugiausiai paraiškų pateikė Vilniaus miesto bei rajono, Kauno miesto bei rajono, Klaipėdos rajono ir Alytaus rajono gyventojai. Pasibaigus paraiškų teikimo laikui, APVA įvertins visas paraiškas ir informuos gyventojus dėl paramos paskyrimo.

Šiemet gyventojams, verslui, savivaldybėms numatyta skirti rekordinę paramą – iki 70 mln. Eur. Iš jų beveik 40 mln. Eur bus skirta gyventojams saulės elektrinėms įrengti, apie 30 mln. – verslui, valstybės ir savivaldybės įstaigoms atsinaujinančią energiją gaminančioms elektrinėms įsirengti.

 

LR Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra

Atsiliepimai

Komentuoti