VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Tradicinis kinkinių žygis su žemaitukais į „Bėk bėk, žirgeli!“

2017 m. gegužės mėn. 30–birželio mėn. 3 dienomis Tradicinių kinkinių žygio dalyviai, autentiškais pakinktais pasikinkę žemaitukų veislės žirgelius, susėdę į vežimus mediniais ratais, pasipuošę raštuotomis gūniomis, apsirėdę senoviškais drabužiais keliaus iš Lietuvos geografinio centro (Ruoščių k., Kėdainių r.) per Surviliškio, Ramygalos ir Traupio miestelius į Arklio muziejų (Niūronių k., Anykščių r.), o birželio 3 d. dalyvaus šventės „Bėk bėk, žirgeli!“ atidarymo parade.

Kartu su žirgais keliaus „Mažasis cirkas“, kurį pristato klounų teatro studija „Dulidu“.
Gegužės mėn. 30 d. Surviliškyje, gegužės mėn. 31 d. Ramygaloje ir birželio mėn. 1 d. Traupyje bus rodomas klounados spektaklis visai šeimai „Blusa ir Profesorius“ pagal to paties pavadinimo H.K.Anderseno pasaką (Idėjos autorius, režisierius ir pasakotojas -Liudas Vyšniauskas).

Birželio mėn. 3 d. šventėje „Bėk bėk, žirgeli!“ bus pristatyti žemaitukai ir skirtingiems etnografiniams regionams būdingi kinkiniai. 11 val. pasirodę šventės „Bėk bėk, žirgeli!“ parade, žygio dalyviai įsikurs prekybos vietoje.

Tradicinių kinkinių žygį „Į „BĖK BĖK, ŽIRGELI!“ – SU ŽEMAITUKAIS!“ organizuoja Anykščių rajono savivaldybė, Žemaitukų arklių augintojų asociacija, A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus, Klounų teatro studija Dulidu ir Arklio muziejus.

Žygio tikslas – puoselėti ir skleisti senąsias važiavimo žemaitukais į muges ir keliaujančio cirko tradicijas, atgaivinti senovinių pakinktų ir medinių vežimų gamybos amatus, tobulinti vadeliotojų įgūdžius bei formuoti Lietuvos, kaip senas žirgininkystės tradicijas puoselėjančios šalies, įvaizdį.