VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Gegužės 21 d. Muziejų naktis

Gegužės 21 d. (šeštadienį) Muziejų nakties proga Angelų muziejų / Sakralinio meno centrą (Vilniaus g. 11) bus galima aplankyti nemokamai!

Muziejų nakties renginiai:

18 val. Vaidoto Aukštaičio fotografijų parodos „Šv. Jokūbo kelias“ atidarymas. 

21 val. koncertas „Džiazo [NE]standartai“, kurio metu gražiausiais džiazo skambesiais užburs Girmantė Vaitkutė (vokalas) ir Andrej Polevikov(fortepijonas):

Girmantė Vaitkutė - vokalas

Andrej Polevikov - fortepijonas

 

Džiazo standartai? Jūs juos puikiai žinote, niūniuojate mintyse, šyptelite, atpažinę juos skambančius restoranuose, o jeigu esate prisiekęs džiazo gerbėjas, galbūt, net prisimenate jų žodžius ir galėtumėte išvardinti bent keletą mėgstamiausių interpretacijų. Bet ar tikrai juose nebeišgirstate nieko naujo? Džiazo standartai – tai ne tik laiko patikrintų dainų “aukso fondas”, tai ir muzikanto lakmuso popierėlis, atskleidžiantis, kuo jis savitas, ką turi pridėti nuo savęs į milžinišką džiazo tradicijos klodą. 

 

Girmantė Vaitkutė ir Andrejus Polevikovas ryžtasi imtis standartų iššūkio ir priversti juos suskambėti individualiai, šviežiai, galbūt, netgi visiškai negirdėtai… Tempo, ritmo, metro keitimai, harmoniniai perspalvinimai ir subjektyvioji, nenuspėjamoji improvizacija teikia kiekvienai programos dainai naują rūbą, kuriuo pasidabinusi, ji tampa vėl aktuali, tarytum būtų sukurta vakar.

 

Pianistui Andrejui Polevikovui šis standartų “perrengimo” procesas yra vienas mėgstamiausių kūrybinių užsiėmimų. Jis jau yra transformavęs solidų pluoštą džiazo literatūros, sukurdamas dideles koncertines programas “Ella Fitzgerald Tunes”, “Glorious Gershwin”, “Jazz miniatiūros”, “Blue in Bossa”, kurios buvo šiltai priimtos publikos tiek Lietuvos bei Europos tarptautinėse džiazo festivalio scenose. Programa su Girmante Vaitkute – dar vienas žingsnis didžiulės tradicinio džiazo bibliotekos tyrinėjimų kelyje.

 

Dainininkei Girmantei Vaiktutei žinomo kūrinio suasmeninimo koncepcija taip pat nėra nauja. Įsimintiniausi jos pasirodymai susiję su dalyvavimu “Eurovizijoje”, Elzos personažo dainų atlikimu animaciniame kino filme “Frozen”, įvairiose Lietuvos scenose – su Adele, Whitney Houston, Beyonce repertuaru. O 2014 metų pabaigoje Girmantė išleido ir savo pirmą solinį albumą "Mood". Mažai kam žinoma, jog ji yra taip pat kompetetinga džiazo vokalinės tradicijos ekspertė, puikiai jaučianti stilistinius niuansus ir išnaudojanti savo didelio balso privalumus bet kuriame žanre.