VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Birželio 11 d. Barokinis džiazas

Menas

BAROQUE CONTEMPO: kai barokas suskamba kitaip

Barokas be perukų

Barokas su sparnais

 

Karolina Glinskaitė – vokalas

Silvija Pankūnaitė – vokalas

Vytis Smolskas – fortepijonas, aranžuotės

Simonas Šipavičius – saksofonas

 

Baroko ir džiazo sintezė – netikėta ir spalvinga. Kvartetas „Baroque Contempo“ atskleidžia impulsyviojo baroko magiją, arijoms suteikdamas intriguojantį džiazinį pulsą. Džiazo atlikėjai Vytis Smolskas, Silvija Pankūnaitė ir Simonas Šipavičius bei klasikinės muzikos atstovė sopranas Karolina Glinskaitė klausytojus kviečia į miniatiūrinę kelionę baroko muzikos labirintais. Harmonija – šio sumanymo Mūza. Dviejų dermių sąlyčio taškų beieškodami kūrėjai metaforiškai skatina siekti tolerancijos, bendrumo, dvasinės harmonijos. Drauge muzikuodami, atlikėjai sukuria tyrą, magišką atmosferą bei atspindi jausmus ir išgyvenimus, pernelyg nenutolusius nuo realybės. Barokas kitaip. Barokas naujai. Barokas be perukų. Barokas su sparnais.

Sopranas Karolina Glinskaitė, džiazo dainininkė Silvija Pankūnaitė bei pianistas Vytis Smolskas bendrą muzikinę veiklą pradėjo 2011 metais. Muzikantai sujungė du iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus muzikos stilius – baroką ir šiuolaikinį džiazą. Tačiau tai padarė ne atsitiktinai. Iš tiesų baroko laikotarpio muziką ir džiazą sieja esminiai panašumai. Vienas jų net sudaro džiazo pagrindą. Tai – baroko laikmečiu užgimusi improvizacija, leidžianti intuityviai išgauti naujas skambesio spalvas, tapybiškai išreikšti emocijas. Baroko laikais, kaip ir šiuolaikiniame džiaze, muzikinis kūrinys buvo traktuojamas kaip gyvas, lankstus, atviras kaitai, akimirkos nuotaikai, pasiduodantis atlikėjo vaizduotei.

Per penkerius kūrybos metus džiazo ir baroko sintezės sumanymą išplėtojęs trio, 2016 metais jį įamžino kompaktinėje plokštelėje. M.A.M.A apdovanojimo savininkas, aktyviai Lietuvoje ir užsienyje koncertuojantis pianistas Vytis Smolskas aranžavo visus kūrinius, įrašytus į albumą. Įrašams trio pakvietė ypatingą svečią – saksofonininką Simoną Šipavičių. Džiazo scenoje plačiai žinomas kaip grupės „Sheep Got Waxed“ narys, talentingas muzikantas ir kompozitorius Simonas Šipavičius „Baroque Contempo“ instrumentuotę praturtino savita ekspresija.

Jau baroko meto muzikai kontrastų, antitezių pagrindu ieškojo priešybių jungties, o ir barokinis džiazas nėra visiškai naujas reiškinys. Tačiau „Baroque Contempo“ kolektyvas, organiškai tapęs kvartetu, iškėlė sau ypatingą uždavinį – baroko teorines taisykles vertinti ne kaip apribojimus, o kaip begalinę išraiškos įvairovę ir pasiūlyti savitą šiuolaikinę senovinės vokalinės muzikos atlikimo interpretaciją. Bendromis jėgomis atrastas skambesys – tai muzikantų vaizduotės išraiška, kuri atspindi kiekvieno iš jų kūrybinį charakterį.

Skambės A. Stradella, G. F. Händel, G. Bononcini, G. B. Pergolesi ir kitų kompozitorių kūriniai, aranžuoti Vyčio Smolsko.

Bilieto kaina 4 EUR, studentams, pensininkams – 2 EUR, moksleiviams – nemokamai.